Блог на СофтПрес

„Девет живота“ – роман за феновете на Агата Кристи

От автора на романа „Осем перфектни убийства“ и едно от най-отличителните имена в трилъровия жанр – Питър Суонсън, идва нов завладяващ роман! „Девет живота“ е тук, за да напомни, че отмъщението е ястие, което се сервира студено.

В една спокойна сутрин девет човека получават в пощата си едно и също анонимно писмо. По-необичайното е, че вътре има единствено списък с девет имена, включително на адресата. Сред упоменатите хора са възрастен бизнесмен, агент на ФБР, служител в онкологията, професор по английска литература, собственик на хотелска верига, обикновен баща с къща в предградията, нереализиран певец, изгряващ актьор и любовница с много свободно време. На пръв поглед между тези деветима души няма никаква връзка, но очевидно някой има планове за тях. Повечето получатели на писмото не се трогват особено от странния списък, докато не осъзнават, че държат в ръцете си бомба със закъснител.

Няколко дни след получаването на писмото в полицията постъпва сигнал за намерено безжизнено тяло на плажа в малко градче в щата Мейн. Новината не получава особена гласност. Според разследващите смъртта на Франк Хопкинс най-вероятно е нещастен случай, но опитът на детектив Сам Хамилтън му подсказва, че тук има нещо нередно. Когато научава, че името фигурира в мистериозен списък заедно с това на още осем лица, подозренията му се потвърждават – случайности няма. А оцелелите разбират, че са се превърнали в мишена. Скоро след това е зачертано второ име в списъка, а после още едно, и още едно. Една от жертвите е застреляна в гръб, друга – отровена с газ, трета – пребита с бухалка. Няма улики, които да подскажат кой е извършителят, нито шаблон, който да направи връзка между отделните случаи. Но такава определено има. За детектив Хамилтън остава да научи каква, преди да е убит и последния човек от въпросния смъртоносен списък.

„Девет живота“ от Питър Суонсън е заплетен трилър, вдъхновен от може би най-емблематичния роман на Агата Кристи – „Десет малки негърчета“. В този модерен прочит на популярната криминална загадка авторът запазва възприемането на смъртта като неизбежна присъда и отмъщението като водещ мотив, който отключва омразата и жестокостта в човешката природа. Но за разлика от Кристи Питър Суонсън разширява зоната на местопрестъплението и изважда героите си извън всякакви рамки  – социални, пространствени и времеви. По този начин ги превръща в универсален пример, въплътил основната идея на романа – греховете имат цена и някой трябва да я плати. Динамичният сюжет, умелото жонглиране с различни гледни точки и нестихващото усещане за приближаваща опасност създават ефекта на пясъчния часовник, при който животът на героите се изплъзва между пръстите на читателите и единственото, което те могат да направят, е да се надяват милостта на автора.