Блог на СофтПрес

3 книги, които ни показват книгоиздаването отвътре

14 юни 2024 Без категория

Със сигурност на всеки книгохолик му е любопитно как точно работят издателствата. Как се решава коя книга да бъде издадена, каква точно е работата на автора с редактора му, как се минава през избор на корица и се стига до публикуване. За четящите хора всички тези подробности са леко открехване на вратата към магичния свят на книгоиздаването където можем да видим как точно се случва всичко.

Тук ще намерите 3 книги, които наред с останалото ни показват този свят с неговите плюсове и минуси и ни карат да искаме да сме част от него.

„Чета те като книга“ от Емили Хенри 

Ако говорим за обяснение в любов към книгите и книгоиздаването, „Чета те като книга“ от Емили Хенри е най-яркият пример. Този симпатичен роман, изцяло посветен на всички книгохолици по света, съчетава романтика, омраза, огромна любов към книгите и обрат в сюжета, който никой не очаква.

Емили Хенри ни запознава с Нора Стивънс, която живее за книгите. Чела е всякакви и не прилича на героините в никоя от тях. Като литературен агент тя прави и невъзможното, за да осигури на своите клиенти най-изгодните договори.

Заради различни обстоятелства в един момент Нора се сблъсква с Чарли Ластра, нашумял редактор от големия град. Двамата вече се познават и имат ясно изградено мнение един за друг – голяма червена черта и „Не!“ още в черновата. За съжаление, съдбата не е наясно с правилата и продължава да изправя Нора и Чарли един срещу друг в поредица от съвпадения, които никой редактор не би одобрил. Докато двамата не осъзнават, че може би е време да си позволят обрат. Или поне голяма скоба в текста.

„Мъртвите романтици“ от Ашли Постън 

Макар на пръв поглед цитатът по-горе да е с негативна нагласа, „Мъртвите романтици“ е едно голямо любовно писмо към бранша. В романа с подробностите се разглеждат различните отдели на книгоиздаването и по-конкретно работата между редактор и автор. Ашли Постън обръща внимание и на блокажа при авторите и как понякога трябва да загубиш много, за да намериш вдъхновението и да започнеш да пишеш.

Накратко: „Мъртвите романтици“ среща авторка на любовни романи, убедена, че любовта е мъртва, и редактор на романтична проза, срещнал се отблизо със смъртта. Заедно те създават призрачна история, която кипи от живот. Това е книга, която ни учи, че не трябва да се отказваме от това, което обичаме, и никога не трябва да не губим вдъхновението си, независимо какво се случва около нас. Наред с това е и роман, посветен на книгите, писането и на бизнеса, в който за да успееш да докоснеш читателя, първо трябва да позволиш на емоциите да докоснат теб.

„Тайната на книжаря“ от Мишел Гейбъл

Не можем да говорим за книгоиздаване и да не споменем книжарите, които са големите „виновници“ книгите да стигнат в най-правилните ръце. Затова няма как да не споменем „Тайната на книжаря“ от Мишел Гейбъл. На страниците на романа всеки читател ще открие завладяващ сюжет, интересни персонажи, щипка мистерия и много любов към книгите.

В основата е британската писателка Нанси Митфорд. Вдъхновена от нейната лична история, Мишел Гейбъл решава да повдигне малко завесата, за да разкрие коя е жената, прочула се през 40-те години на миналия век с писателския си талант, и се заема с нелеката задача да нарисува ярък портрет на една толкова интересна и забележителна личност. На фокус в романа е неиздаван ръкопис, в който Нанси Митфорд говори откровено за личния си живот с всички пикантни подробности. Ръкопис, който така и не е открит. А ключовото място в „Тайната на книжаря“ е книжарница „Хейуд Хил“. Разположена в сърцето на Лондон, посещавана от заможните жители на Мейфеър, но и от всеки, който иска да се докосне до истински литературни съкровища, тя привлича запалени читатели от десетилетия. Книжарницата отваря врати през далечната 1936 г. и неведнъж е била изправяна пред сериозни изпитания, застрашаващи нейното съществуване. Но отдадеността на хората, които работят в нея през годините – в това число и самата Нанси Митфорд, и любовта на читателите съхраняват този литературен оазис, който и днес може да бъде посетен. Каталогът на „Хейуд Хил“ включва разнообразни заглавия, голяма част от които с висока антикварна стойност, а книжарите и до днес посрещат с приятелска усмивка всеки, който има желание да създаде и организира личната си библиотека с отношение и вкус.