Блог на СофтПрес

„Малкият НЕднорог и Скукасъската“ – забавление за деца и родители

След успеха на „Малкият НЕднорог“ от Марк Уве-Клинг с илюстрации на Астрид Хен, любимият на деца и родители герой се завръща за нови приключения! Воден от нестихващото желание да казва „Не“ на всичко, малкият НЕднорог среща нов приятел и открива, че щастието е по-голямо, когато е споделено.

В Страната на мечтите още щяха да пеят песни и да говорят в рими, ако не беше малкият НЕднорог, който да каже категорично „Не!“ и да прокара свои правила. С неговите приятели – енКАКВОта, ДаБеДабернара и Нейно Царско Напротивство, той играе и се забавлява, без да се налага да рисува сърца и да римува всеки ред. Но понякога дори приятелите се карат и след един ожесточен спор НЕднорогът си тръгва.

Поема в неизвестна посока и под любопитния поглед на няколко джуджептици стига до непознати за него територии – далече в Дълбоката джунгла. А там, висяща от едно дърво, го посреща СкукаСъската. Тя е толкова отегчена и самотна, че за малко да зарази НЕднорога с минорното си настроение. Нашият герой знае как да каже „Не!“ на скуката и предлага най-различни забавления – да измислят скоропоговорки, да играят игри, но СкукаСъската отхвърля всичко с всевъзможни съскащи мотиви. Ядосан от нейната твърдоглавост, НЕднорогът я оставя да скучае, а той се изкачва сам на върха на Вълшебния вулкан. Там бързо разбира, че всяка приказна гледка е по-красива, ако я гледат няколко чифта очи, а всяко приключение – по-забавно, когато е споделено с приятели.

„Малкият НЕднорог и Скукасъската“ от Марк Уве-Клин продължава да забавлява деца и родители с вълнуващите преживявания на този чудат герой, чиято история преподава и потвърждава важни уроци, докато той казва „Не!“ на всичко. Написана с много хумор и придружена от пъстрите илюстрации на Астрид Хен, книгата говори колко е важно да НЕ влизаш в личното пространство на другия и как НЕ бива да искаш всичко само за себе си. Но най-вече напомня, че не трябва да казваш „Не“, преди да си опитал, защото можеш да станеш жертва на скуката и отегчението.

Изданието „Малкият НЕднорог и Скукасъската“ съдържа еднометрова цветна карта, която показва на малките читатели приказната гледка от Вълшебния вулкан (защото според НЕднорогът тя трябва да се споделя), а в края децата ще намерят игри, забавни гатанки и весел лексикон, който могат да попълнят.