Блог на СофтПрес

Премирата на „България на Олимп“ събра елита на българския спорт

30 септември 2020 Издателството

„България на Олимп“ събра елита на българския спорт на грандиозна премиера. Луксозното издание бе представено официално пред няколко поколения олимпийски шампиони, знакови спортни фигури и популярни лица. Гости на събитието бяха президентът Георги Първанов, министърът на спорта Красен Кралев, председателят на БОК Стефка Костадинова, председателят на фондация „Български спорт“ Николай Божинов, изпълнителният директор на БСТ Любомир Петров.

Над 200 призьори от олимпийските игри уважиха премиерата на „България на Олимп“ и позираха с луксозното издание, което получиха като подарък. Сред тях бяха медалисти от Олимпиадата в Токио (1964), шампионите по бокс и борба от игрите в Мюнхен (1972), мъжкият отбор по волейбол и женският отбор по баскетбол от Олимпиадата в Москва (1980), олимпийската ни шампионка по биатлон Екатерина Дафовска, златната медалистка по спортна стрелба Мария Гроздева,  ансамбълът по художествена гимнастика от игрите в Атина (2004) и от Олимпиадата в Рио (2016), българинът, участвал в най-много олимпиади – Йордан Йовчев, и още много други спортни звезди.

Авторите на книгата – спортните журналисти Владимир Памуков и Тодор Шабански и спортният фотограф Бончук Андонов, благодариха на присъстващите и изразиха своята признателност и гордост от постиженията на българския олимпийски спорт. Красен Кралев също направи изявление. „Българският спорт отдавна имаше нужда от тази книга, защото вашите триумфи и вашите истории трябва да се помнят и да се предават на поколенията. Те са пример и вдъхновение за децата и младежите, които вървят по вашия път“ – каза министърът на спорта.

Авторското трио, издателство „Софтпрес“ и Фондация „Български спорт“ предоставят половината от тиража на „България на Олимп“ безвъзмездно на олимпийските ни федерации, БОК, медиите, призьорите и други институции, свързани с родния спорт. На пазара е пуснат ограничен тираж за ценители, като част от приходите ще бъдат предоставени на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

След официалната част гостите имаха възможност да се снимат и да разговарят със създателите на проекта. За приятната обстановка се погрижиха от Street Lounge – хотел Маринела, а за вкусната храна – шеф готвачът Севда Димитрова, победител в MasterChef.

 

За книгата:

„България на Олимп“ е луксозно издание, което събира най-важните лица и най-големите постижения на славните български спортисти. Библия на родния спорт, с която почитаме и благодарим на онези ярки личности, които са вдигали нацията на крака и до днес славят името на страната ни. 400 страници предават десетилетия история, разказват за отличниците в 19 олимпийски дисциплини, в които родните спортисти са покорили спортния Олимп и са донесли 52 златни, 88 сребърни и 82 бронзови медала на България. Заедно изминаваме пътя до отличията на всички наши олимпийски призьори, четем историите на шампионите, богато илюстрирани с непубликувани досега фотоси, статистики и инфографики. И имаме уникалната възможност да надникнем зад кулисите с ексклузивен достъп до куриозни, весели, неизвестни и странни случки, за които споделят спортните герои на България.

 

Снимки: Невена Рикова