Блог на СофтПрес

Художникът Калоян Стоянов и неговата мисия да възроди българския фоклор

03 февруари 2020 Издателството

Калоян Стоянов е талантливият млад художник, чиито илюстрации вдъхват живот на фантастичните същества от енциклопедията ,,Български митични създание‘‘.Смесвайки реализъм и въображение, той успява да пресъздаде облика на емблематични за нашия фолклор митични герои, придава на образите плътност и характерност, прави ги толкова магични, колкото и правдоподобни. Ето какво ни сподели Калоян в кратко интервю за нас.

В творчеството ти често се преплитат фантастични елементи. Каква роля е изиграл фолклорът върху формирането ти като художник? Как изглежда той през погледа на един творец?

Фантастичните елементи и в частност фантазията винаги са били този спасителен пояс, който ме е откъсвал от понякога прагматичното ни ежедневие! Открих наскоро – и това беше повратен момент в моето творчество, че именно тя живее прекрасно в симбиоза с нашия фолклор. Фолклорът за мен от известно време е мисия и тази мисия ми бе подсказана от хората много категорично с най-популярната ми и до днес първа възрожденска творба ,,На прощаване‘‘. Именно чрез нея те ми показаха, че имат неистова нужда от визуалирането му! Фолклорът през моя поглед ще си остане една ,,приказка без край‘‘.

 

Когато започна да работиш по тази книга, имаше ли ясна визия за крайния резултат?

Бях изключително развълнуван, когато бях поканен от „Софтпрес“ именно аз да визуализирам енциклопедията ,,Български митични същества“, и колкото и да е странно, когато обсъждахме визуалното съдържание, започнаха да изплуват в съзнанието ми и самите същества, беше като магия!

 

Срещна ли предизвикателства, докато работеше по енциклопедията? Имаше ли любим момент?

Предизвикателството беше голямо, защото някои от съществата нямаха ясни визуални референции. До голяма степен се възраждаха наново, което направи самия процес доста отговорен и същевременно вълнуващ!

 

 

В творчеството си обичаш да експериментираш. Какво ново да очакваме от теб и фолклорът има ли място в бъдещите ти планове?

Експериментът, както и моята цел, е да успея да изобразя нашия фолклор колкото се може по-близко до нашето съвремие и по този начин да докосне колкото се може повече млади хора! Като започнем от медията, на която работя, а именно графичен таблет и компютър (фотошоп), и преминем през персонажите,темите и цветовете, който използвам! Относно предстоящите творби темите в съзнанието ми са винаги няколко месеца напред. Понякога се ядосвам, че нямам достатъчно време да ги изобразя всичките и да, докато тази тема ме вълнува, ще продължавам да творя в тази посока.

 

Има ли нещо, което никога не ти омръзва да рисуваш?

Да, човешките лица и животните, поставени в атмосфера, която да засили тяхното въздействие. Именно те са тези, който според мен контактуват с нас по един ненатрапчив и интимен начин! Искам да благодаря на вас за това интервю и на моята жена Десислава, че ми помага с отлеждането на дъщеря ни Дария и не спира да ме подкрепя в призванието ми да творя! Обичам те!