Блог на СофтПрес

Топ 25 най-продавани книги за 2018

05 януари 2019 Издателството

Януари е времето, в което поглеждаме напред и чертаем планове за бъдещето. Тогава все още пазим в сърцето си топлината от семейния празник, времето с приятели и вкуса на целувката в полунощ на Нова година, но вече копнеем за предизвикателствата, които предстоящата година ни е приготвила, за ежедневната рутина, за разговорите с колегите. Празниците са нещо прекрасно, но без делници не можем да оценим истински техния чар.

За да се подготвим добре, е важно да знаем какво сме постигнали през изминалата година. Къде сме надминали очакванията си, къде не ни е достигнало нещо и къде сме сгрешили. Затова нека погледнем заедно към 25-те най-продавани книги за цялото семейство за 2018 година. Това са книгите, които вие сте избрали, като сте ги поръчали от сайта ни, взели сте си ги от нашия щанд на Панаира на книгата или сте предпочели тях в обектите на партньорите ни – книжарници, хипермаркети, магазини и други.

На първо място в класацията е безпрецедентният шампион на всички времена Христо Стоичков с неговата биография „Христо Стоичков. Историята“, писана в съавторство с журналиста Владимир Памуков. Книгата беше на пазара в края на октомври, но за по-малко от два месеца успя да измести всички конкуренти и да се превърне във феноменален бестселър, конкуриращ се единствено със „Стив Джобс“ от Уолтър Айзъксън (чието ново изследване за живота на Леонардо да Винчи също ще откриете в класацията под номер 9).

Детските книги заемат почти половината класация, като на най-високи позиции се нареждат полезните и практични издания за историята и географията на България. Три от шестте книги с илюстрации на сръбската художничка Ана Григориев също са в тази класация, за да ни подскажат, че в детското сърце и библиотека винаги има място за още една книга с вълшебни картинки и любима приказка. Самите ние в издателството сме родители и избираме книгите, които смятаме, че ще допринесат най-много за развитието на децата ни. Вярваме, че книгите и образованието са най-добрата инвестиция, която можем да направим за тяхното бъдеще. Щастливи сме, че и вие мислите като нас и сте класирали на толкова високо място сборниците „АЗ МИСЛЯ“ и „Забавни задачки за УМНИЦИ“, както и „SCRATCH – Програмиране за деца“, която помага на най-малките да направят първите си стъпки в света на високите технологии. Веднага след нея е цветният наръчник за творческо писане „Как да пишем страхотни истории“ от Кристофър Едж. Радваме се да съобщим, че през следващата година ще започнем с издаването и на детските романи на Едж, който е сред най-популярните британски писатели.

Осем книги от български автори попаднаха в тази годишна класация – сред тях са детските приказки на сладкодумния Любомир Николов и сборникът с истории за велики личности „Великите българи“ на Христина Йотова, полезният наръчник „Как да избираме козметика“ и забавната и поучителна лична история на Калоян Явашев „Дневникът на един (татко) звероукротител“. За втора поредна година романът „Писмо до сестра ми“ на неуморната „мама нинджа“ Мария Пеева и психоложката Люси Рикспуун печели доверието и сърцата на читателите.

При преводната литература непременно трябва да отличим Луиз Пени, чиято поредица за брилянтния инспектор Гамаш и тихото селце Трите бора ни спечели много нови приятели и (по)читатели. Австралийката с британски корени Фиона Макинтош също успя да открадне сърцата на романтичните ни читатели. Нейните пищни истории за силни и непокорни жени са базирани на исторически събития. През тази година ни предстоят още срещи с Фиона и нейните героини. Любимата ни Мишел Гейбъл ни подари океана и бреговете на Нантъкет с „Книга за лятото“, а Дженифър Лам – московската зима с „Жената на поета“.

Нашето издателско мото е „Книги за цялото семейство“. Класацията, в чието създаване вие вземате участие всеки път, когато изберете наша книга, го доказва – в нея има книги за деца и възрастни, за почивка и за самоусъвършенстване, за духа и за тялото. Ако съберем всички изброени книги на едно място, ще получим домашната библиотека на едно семейство – малко хаотична, много пъстра, но най-вече наша, обща. Като дома, празниците и любовта.

Вижте и пълният списък с 25-те най-продавани книги за цялото семейство за 2018

 

  1. Христо Стоичков. Историята – Христо Стоичков, Владимир Памуков
  2. ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ за деца и родители
  3. Забавни задачки за УМНИЦИ кн. 1
  4. Детски АТЛАС на БЪЛГАРИЯ
  5. Български исторически приказки и легенди – Любомир Николов
  6. АЗ МИСЛЯН. Буцик, Г. Буцик, В. Буцик
  7. SCRATCH – Програмиране за деца
  8. Как да пишем страхотни историиКристофър Едж
  9. Леонардо да ВинчиУолтър Айзъксън
  10. Измамна светлинаЛуиз Пени
  11. ПАЛЕЧКА Илюстрации Ана Григориев
  12. МАША И МЕЧОКЪТИлюстрации Ана Григориев
  13. Как да избираме козметика – Надя Йорданова
  14. Дневникът на един татко звероукротител – Калоян Явашев
  15. Английски език – В лесни стъпкиИвелина Казакова
  16. Мъртви водиСаймън Бекет
  17. Тайна с дъх на парфюмФиона Макинтош
  18. Писмо до сестра миМария Пеева, Люси Рикспуун
  19. Книга за лятотоМишел Гейбъл
  20. Забранете тази книга – Алън Грац
  21. Докога ще чакаме бащите – Калоян Димитров – Ballan, Иван Сапунджиев
  22. Оле Затвори очичкиИлюстрации Ана Григориев
  23. Жената на поета Дженифър Лам
  24. Еуфория Силвия Дей
  25. Трайно отслабване без глад и изтощениеДжей Джей Смит