Блог на СофтПрес

Каква беше 2018 година за Луиз Пени?

02 януари 2019 Без категория

Обожаваната от своята многобройна читателска аудитория Луиз Пени сподели кое от изминалата 2018 година се откроява в живота ѝ. Канадската писателка прави своята лична и професионална равносметка с чувство за хумор, а на места и с тъга. Но както винаги звучи непринудено и много откровено, без излишно самохвалство (макар да заслужава всички хвалби на света). Екипът на издателство „Софтпрес“ е развълнуван да ви съобщи, че вече работи по превода и оформлението на най-новата, девета книга от поредицата на Луиз Пени за инспектор Гамаш. Оригиналното заглавие „How The Lights Get In“ е вдъхновено от песента „Anthem“ на  другия ни любим канадец – Ленард Коен.

Предлагаме ви превод на текста на Луиз Пени, част от редовния бюлетин, който читателите ѝ получават.

 

Макар 2018-а да беше трудна година в много отношения, тя имаше и своите прекрасни моменти. Няма да навлизам в света на политиката и икономиката. Няма да правя и резюме на трагедиите от изминалата година. Други ще го направят вместо мен. Аз мога да говоря за най-важното, случило се в моя живот.

 

Манастир „Сен Жилбер“ се намира сред горите на Квебек и е обитаван от двайсет и четирима монаси, които не допускат посетители. Докато един ден не стават с един по-малко. Тогава вратите се отварят за инспектор Гамаш и сега на него се пада да разбере кой от привидно сплотените монаси, надарени с таланта да пеят, е имал мотив да убие…

Посетих литературни фестивали в Барселона, Пърт, Аделаида, Стърлинг, Нантакет, Вашингтон, Монреал.

 

Навърших 60 с огромно градинско парти, организирано от семейството ми.

 

Срещнах се с Линда от Шотландия, която се грижи за дизайна на уебсайта ми и отговаря на повечето имейли, както и с нейните деца – Крис и Джени. Работим заедно от 16 години, но не се бяхме виждали на живо, докато тя не дойде с децата до Квебек за рождения ми ден.

 

Отпразнувахме 60-та годишнина и на моята асистентка и близка приятелка Лизи (и то преди моя рожден ден. Ха!)

 

Завърших книгата си Kingdom of the Blind.

 

Въпросният ми нов роман достигна първо място в класациите в Северна Америка! Казвала ли съм ви, че научих новината, докато бях на книжно турне, и на сутринта я споделих във фейсбук? Сега фейсбук избира на случаен принцип да ми показва по една снимка от стотиците, които съм публикувала през годините. Коя според вас ми изскочи онази сутрин? Снимка в близък план на Майкъл, който пляска и се смее. Накара ме да се просълзя по толкова много причини – една от тях беше радостта ми.

 

Отидох на сватбата на Хари и Меган с приятеля ми Кърк. Добре де, бяхме на една ливада, до мобилните тоалетни, и все пак…

Лилиан Дайсън е мъртва. Открита сред цветята в градината на семейство Мороу в Трите бора. И то на сутринта след откриването на дългоочакваната изложба на Клара. Инспектор Гамаш пристига в селото с екипа си, за да разреши мистерията, но бързо открива, че десетки хора са мразели жертвата, а светът на изкуството е царство на светлосенки, в което нищо не е такова, каквото изглежда…

 

Разбрах, че съм добавена в Речника на Квебек – Le Petit Larousse – огромна и неочаквана чест за мен.

 

Прекарах време със семейството си – на къщата край езерото, в Лондон, в Едмънтън. Направих събитие в книжарница Audreys Books в Едмънтън и успях да благодаря за подкрепата на стотици почитатели на поредицата за инспектор Гамаш.

 

Направих невероятно турне! С повече от 1000 души, които посещаваха всяко събитие. Какъв купон! Благодаря на всички книжарници, на всички гости и на Сара Мелник, издателката от Minotaur Books, която организира всичко и пътува с мен. Завърших турнето с шеметно събитие в Халифакс, на което събрахме средства за местната асоциация на болните от Алцхаймер. Първото официално събитие, в Талахаси, също беше благотворително – средствата отидоха за Център за паметта.

 

Благодарение и на вашата помощ Линда Лиал създаде абсолютно невероятно видео със снимки от турнето. Можете да го гледате тук.

 

През изминалата година отидох и на два мача от висшата футболна лига, на един от националното първенство и на мач на NY Islanders. Чувствам се много атлетична.

 

Приключих годината в добро здраве, със забележителния Бишъп до мен.

 

Прочетохте ли вече „Красива мистерия“? Какво мислите за романа? Тук можете да намерите откъс от последната книга.  Други интересни публикации за Луиз Пени и поредицата в блога ни:

 

Снимка на публикацията: Робърт Дойч, USA Today