Блог на СофтПрес

„Не събирай деца и папагали на едно място“ – един от съветите от премиерата на „Дневникът на един (татко) звероукротител“ от Калоян Явашев

09 декември 2018 Без категория

Софийската премиера на „Дневникът на един (татко) звероукротител“ от Калоян Явашев премина в забавна атмосфера на 7 декември в „:PM Club“. Водещ бе главният редактор на издателство „Софтпрес“ Димитър Риков, който води оживен разговор с автора и му поднесе няколко изненади по време на вечерта. Калоян Явашев се оказа изключително благоприятен за интервюиране заради вродения си талант да разсмива публиката в стил „one man show“.

 

Един от съветите на Калоян Явашев от опита му на баща на три деца и дресьор на папагали беше приет с аплодисменти и смях от публиката. Ето какво каза той:

 

„Най-важното правило е: не събирайте деца и папагали на едно място. Всеки с деца или без деца би трябвало да се досети защо. Първият път, когато моите деца видяха папагал беше, когато имахме какаду на терасата. Дъщеря ми е по курназ в отношенията с животните – отиде и му се радваше. Синът ми го беше страх и от неговата гледна точка, когато го е страх, почва да дебне животното и в момента, в който ние го изтървем от поглед, той атакува!“

 

 

Калоян Явашев

Водещият изненада дебютиращия писател с колаж, който за разлика от финалния вариант на корицата на книгата, съдържа и един от главните герои – съпругата на Калоян – Роси.

 

Колажът стана повод на сцената да излезе и художничката на корицата – Неда Малчева. Риков сподели, че нейните забавни карикатури с родителството, които познаваме фейсбук страницата ѝ, са били перфектни за романа на Явашев. Тя благодари за възможността да създаде илюстрациите към „Дневникът на един (татко) звероукротител“ и разказа следното:

 

„Много леко ми вървеше работата. Много трудно обаче ми беше едно – не знам как се изразява предложение за брак с негативен отговор. Роси е усмихната на всички снимки, които съм виждала, и трябваше да измисля как изглежда, когато е сърдита.“

 

Димитър Риков, Калоян Явашев и Неда Малчева

Калоян Явашев пък изигра като ням комик въпросната ситуация, описана в книгата – посрещнато от нова доза смях от гостите на премиерата. Те бяха предварително помолени да зададат своите въпроси към автора, които Димитър Риков зададе на сцената на Калоян. Стана ясно, че хората се интересуват главно доколко реални са описаните в книгата истории, какви са основните родителски правила, за да се справяш с три деца, както и дали ще се появи следващ роман, ако имат четвърто дете. Авторът беше категоричен, че три деца са предостатъчни на семейството, а дали ще последва второ заглавие не коментира.

 

Цялата вечер премина под знака на хумора, но авторът коментира и сериозните теми, които са част от дебютния му роман – емигрантския живот, каква отговорност е да бъдеш родител и какво е истински важното в живота.

Снимки от премиерата – Невена Г. Рикова