Блог на СофтПрес

Съветите на Либи за писане на пристрастяващи книги

01 август 2018 Авторите

Либи Пейдж завършва журналистика и работи в сферата на медиите и маркетинга. И тя като героите си е запалена плувкиня и се бори за важни каузи – говорила е в парламента и по телевизията в защита на справедливото заплащане на стажантския труд. По време на панаира на книгата в Лондон дебютният й роман „Басейнът“ предизвика вълна от интерес, която й донесе предварителни сделки за права в 11 територии, договор за аванс от 800 000 британски паунда и сделка за филмови права. Към момента на излизане на български правата за романа бяха продадени в 23 държави. 

Най-важни са постоянството и упоритостта. Ако се бях отказала да разпращам ръкописа си на още и още агенти, щях и до днес да работя в маркетинга. Може да отнеме доста време и положението да ви се струва безнадеждно, но не се отказвайте. Отдайте се истински на писането за колкото е необходимо. Аз извадих късмет – написах книгата си само за дванайсет месеца, но понякога се налага да вложиш години. Трябва да упорстваш, дори да не ти се иска.

Едно от нещата, които не съзнавах напълно и с които се наложи да свикна (като писател), са дългите часове самотна работа. Голяма щастливка съм, че писането се превърна в моя основна професия, но то е доста изолиращо занимание. Трябва да седнеш и да го свършиш съвсем сам. Налагало се е да отказвам социални ангажименти, за да имам време за ръкописа. Пригответе се за това, а когато не работите по книгата си, задължително излизайте да се виждате с хора.

Важно е да не обръщате гръб на нещата, които ви интересуват. Идеята за „Басейнът“ се зароди благодарение на любимо мое хоби – плуването. Човек никога не знае къде ще го отведат интересите му, а е много по-вероятно да се вдъхнови да напише книга за нещо, което харесва. Ако си имате хоби или тема, която ви вълнува, пробвайте с тях. Аз обичам да посещавам произволни курсове и лекции, защото е възможно да ми дадат добра идея.

Смятам, че тренировките са много полезни. Излизам на разходка или да побягам, за да съм сред природата. Kогато раздвижиш тялото си, мозъкът ти също се раздвижва. Навярно ви се струва удачно да стоите вързани за бюрото си, но е важно да се отпуснете и да правите други неща, за да позволите на мозъка си да си свърши работата.

Ключът към успеха е да си поставяте краткосрочни цели. Звучи доста зубърско, но си направих таблица със звездички. Напиша ли хиляда думи, си давам една звезда. Работи! Поощрението мотивира хората. Когато погледна всички насъбрани звезди, осъзнавам, че днес съм по-напред (с работата) от вчера. Други хора се награждават с чаша чай или парче шоколад. Но отбелязването на малките постижения е изключително важно.

превод Боряна Стоянова

 

Един много специален басейн е заплашен от затваряне. Най-верният му плувец – възрастна дама, прекарала живота си там, прави всичко по силите си да го спаси. Прохождаща журналистка проследява развитието на случая, без да подозира, че той ще промени живота й завинаги… „Басейнът“ е очарователен роман за любовта, загубата, приятелството и остаряването за читатели от всички възрасти.