Блог на СофтПрес

Десет съвета за писането от Диана Петрова

09 юли 2018 Авторите

Финалист в десетия юбилеен конкурс за роман на корпорация „Развитие“ и носител на специална грамота „Бисерче вълшебно 2018“, Диана Петрова пише с еднаква лекота и майсторство както за възрастни, така и за деца. Писателската кариера на Диана започва с първата книга с приказки за осиновени деца в България „Двойната планета“. Следват бестселърите за деца „Мъдри приказки“ и „Приказки за цялото семейство“. „Деветте кръга“ е четвъртият й роман след дебютния „Ана“, с който печели първото място за жена автор в поредицата „Гравитация“ на издателство „Изток-Запад“; „Синестезия“, който попадна в десетката на конкурса „Нов български роман“ на издателство „Сиела“; и „Лилит“, който се изучава като част от задължителната литература в Софийския университет. 

Специално за читателите на СОФТПРЕС, Диана споделя своите десет правила за писане. Можете да ги разгледате в специална галерия в instagram или като текст тук, в блога.

 

 

1. Не измисляйте предварително края на героите си. Ако го сторите, те никога няма да изглеждат като живи.

2. Пишете всеки ден поне по една страница, а когато не успеете да го направите, се чувствайте виновни, нервни и скандални.

3. Бъдете готови да пренаписвате, да изтривате, да редактирате и да го правите поне пет пъти след „финалния“ вариант.

4. Всеки от героите ви трябва да съдържа по нещо, с което още не сте приключили.

5. Дръжте се с любимите си герои така, сякаш ги мразите, а с незначителните – така, сякаш ги обичате.

6. Докато пишете, не разказвайте на никого за писанията си. Дори на психоаналитика си.

7. За да не се изплашите от обема, който ви предстои, напишете всичко, което ви падне, върху първата чернова. Истинската ви работа започва след това – когато трябва да редактирате този малоумен, разхвърлян посредствен и бездарен текст.

8. Направете си план и започнете да не го следвате.

9. Не изоставяйте текста повече от две седмици. Сторите ли го, има два варианта – да го зарежете или да напишете нова история.

10. Оставете си малко сили за след публикуването на текста, защото ако не вложите поне двайсет процента от целия си капацитет в реклама, единственият ви читател – това ще сте самите вие. Ако ще и да сте Байрон, Шекспир и Киплинг в едно.

Поръчай книгите на Диана Петрова с отстъпка от сайта на Софтпрес