Блог на СофтПрес

Официална позиция на „Софтпрес“ относно „Как се разделих с майка ви“

12 юни 2024 Без категория

На 6 юни в официалната фейсбук страница на издателство „Софтпрес“ бе обявено нелекото решение да спрем разпространението на книгата „Как се разделих с майка ви“ с автор Калоян Явашев ден преди планираното официално пускане на пазара. С пълното съзнание за всички негативи, пред които ще бъдем изправени, направихме избора да постъпим правилно. Обявихме решението си, без да оповестяваме причините за него. Тези причини бяха свързани с външни фактори, независещи от издателството и станали ни известни в последния момент. За да сме максимално коректни към автора Калоян Явашев, неговата бивша съпруга, семейството му и всички лица, свързани с книгата, решихме да им дадем възможността да преценят дали и кога да оповестят публично споменатите по-горе фактори. След днешния пост на Калоян Явашев имаме моралното право да внесем необходимата яснота около своето решение.

На 5 юни – след обявяване на книгата „Как се разделих с майка ви“ онлайн и два дни преди планираната датата за разпространение, бяхме информирани, че с решение от края на месец май 2024 г. българският съд се е произнесъл по спор между автора Калоян Явашев и неговата бивша съпруга относно твърдения за осъществено домашно насилие.

Като издатели не беше наше право да оповестяваме и коментираме тези факти, но е наше убеждение, че издаването на една книга само по себе си е коментар, заемане на позиция. И като издатели, и като хора категорично осъждаме всяка форма на домашно насилие. Именно по тази причина решихме да понесем всички негативи и да спрем разпространението на книгата, макар в самото издание темата за насилието да отсъства.

Днес, 12 юни, в своя профил във фейсбук Калоян Явашев оповести публично информацията за заведеното срещу него дело. (Може да прочетете официалната позиция на автора ТУК.)

Фактите вече са известни и „Как се разделих с майка ви“ ще бъде налична за продажба от днес, 12 юни. Продължаваме да смятаме, че темата за развода , застъпена в книгата, е изключително актуална и важна. Писан преди финализиране на раздялата и със знанието на неговата вече бившата съпруга, текстът на Калоян Явашев проследява началото на края на един доскоро щастлив брак и опитите на двамата партньори да спасят онова, което години наред са градили заедно, и да защитят максимално най-ценното – децата. Именно защото е личен, несъвършен и емоционален, разказът на Татко Калоян е ценен със своята гледна точка, пречупена през призмата на познатото чувство за хумор, превърнало предходните му две книги в любими за хиляди читатели. Същевременно „Софтпрес“ държи да запази неутралност в семейния спор между двама души, с които ни свързват две успешно издадени книги, и осъжда категорично всяка форма на психическо и физическо насилие.

Всеки читател има правото на избор дали да прочете „Как се разделих с майка ви“. А ние като издатели си запазваме правото да дарим нашите нетни приходи от книгата в подкрепа на каузи за превенция на домашното насилие.