Блог на СофтПрес

„Къщи от стъкло“ – тринадесетият случай на инспектор Гамаш

От единствената седемкратна носителка на наградата „Агата Кристи“ – Луиз Пени, нов роман от поредицата за инспектор Гамаш, в който дългът към закона и към справедливостта влизат в битка не като съюзници, а като опоненти.

С поглъщащата си атмосфера и интригуващ сюжет 13-ият роман за Гамаш доказва, че Пени става все по-добра в пресъздаването на тежки истини със състрадание и елегантност. 

Сп. People

В една хладна номерийска вечер  в Трите бора се появява мистериозна фигура. Първоначално никой не обръща внимание на човека, чието лице остава скрито зад черната маска и дългата роба – на Хелоуин всички избират странни костюми. Дори инспектор Арман Гамаш не се впечатлява от присъствието му, въпреки че годините натрупан опит са го научили винаги да е нащрек. Но скоро той и жителите на селцето разбират, че мълчаливият силует носи сенките на мрака и смята да остане, докато не събере дълговете на онези, които умело прикриват греховете си. Недоверието към непознатия прераства в страх, а заплахата, че нещо непоправимо ще се случи – в обещание. До деня, в който черната фигурата изчезва, а Арман Гамаш е изправен пред поредното сложно уравнение, което трябва да разреши. Защото вместо черния плащ открива безжизненото тяло на жертва. Смъртта е прибрала дължимото, но изкупен ли е наистина грехът?

Няколко месеца по-късно се провежда съдебен процес, който трябва да установи какво се е случило в онзи съдбовен час и да приложи закона. А инспектор Гамаш, който присъства като свидетел по делото, за пръв път няма да бъде изцяло на страната на съда. Защото има каузи и идеали, които са над всички закони, и той е готов да заложи собствената си съвест за тях. И да се надява, че планът му ще проработи и душата му ще намери покой.

Определят „Къщи от стъкло“ от Луиз Пени като „изключителна“ и „дълбока“, достойно продължение на 12-те успешни романа от поредицата за инспектор Гамаш, спечелили и читатели, и критици. В новата си книга  Пени повежда читателя из мрачните дебри на човешката душа, в търсене на онази светлина, която единствено съвестта и доброто умеят да запалят. Тя неведнъж е подлагала на изпитание волята и принципите на Арман Гамаш, но този път го изправя пред най-тежкия избор – дали да защитава законите, на които се е врекъл във вярна служба, или да им изневери, като следва най-строгия съдник  –  собствената си съвест. Решението, на което Гамаш ще заложи всичко, би могло да сложи край на корупцията и престъпността в района, или да го погуби завинаги. Ограбвайки героя си от надеждата за спокойствие и хармония на Трите бора, Луиз Пени му оставя единствено надеждата, че когато удари часът, ще бъде разбран и оправдан за решенията си.

За автора:

Луиз Пени е канадска журналистка и писателка, която още с първия си роман от поредицата за инспектор Гамаш получава единайсет литературни награди, включително „Артър Елис“, „Бари“, „Антъни“ и „Дагър“. Пени е единствената в света седемкратна носителка на литературния приз „Агата Кристи“, а през 2013 г. е удостоена с Ордена на Канада за приноса й в литературата и канадската култура. Романите й са преведени на повече от трийсет езика и са издадени в многохилядни тиражи.