Блог на СофтПрес

Завръщане към корените с „Тракийски легенди“ от Кристина Димитрова

Уроците за миналото на България връщат учениците назад в древни времена, когато земите на Балканския полуостров са били населявани от народа на траките. От величествените гледки, които се откриват от Перперикон, през гробниците на знатни особи и богати владетели в Казанлъшката долина до крайбрежието на Аполония  – „Тракийски легенди“ разказват за историите, които се предавали от уста на уста – истории за величествени богове и смели герои.

На страниците на книгата читателите откриват легендите за Дионис – бога, който се е родил два пъти и който е трябвало да се крие в мрачна пещера, за да не бъде убит от ревността на Хера; и за Борей – студения северен вятър, който приел образа на крилат мъж и живял на края на света. Кристина Димитрова е подготвила увлекателни истории за знаменити тракийски царе: Финей, който помогнал на Язон и аргонавтите да преминат през едно от изпитанията, а в замяна те му се отплатили като го избавили от тежко проклятие; Мидас, който сбъднал желанието си да превръща всичко в злато, но разбрал, че алчността има висока цена. Преди да се потопят в една от най-магичните и красиви легенди – за Орфей и неговата възлюбена Евридика, читателите ще научат каква е била неговата роля в похода на аргонавтите и как силата на орфеевата лира помогнала на Язон и неговите смели другари. „Тракийски легенди“ ни разказва за подвизите на забравени герои като Резос, който участвал в Троянската война, и като Тамирис, който с певческия си талант си навлякъл завистта и гнева на музите. Но ни припомня и за прочути имена като това на смелия воин Спартак, който днес е синоним на борбеност и несломим дух.

Увлекателно и на достъпен език, Кристина Димитрова не просто разказва за популярни и не толкова известни легенди от времето на траките, но изнася един по-различен урок по история, който разкрива как хората тогава са възприемали света около себе си. От въпроса за произхода на човечеството до обяснение на природни явления и божествени намеси в ежедневието и бита на простосмъртните – с годините тези истории са съхранили и са се превърнали в един от изворите на знание и мъдрост, от който пием днес. В края на книгата са събрани думи и понятия, които носят духа на епохата, и макар днес да звучат чужди и далечни, тогава са рамкирали дните на траките.

За автора:

Кристина Димитрова е преводач, редактор и автор, чиито текстове са публикувани в редица сборници, както и в печатни и електронни медии („Съвременник“, „Море“, „Литературен свят“, „Страница“ и други). През 2008 г. е издадена дебютната ѝ книга – детско-юношеският роман „Историята на Том и Джуди Пиърсън“, която пише една на шестнайсетгодишна възраст. Носител е на наградата „Елена Мутева“ на Съюза на преводачите в България за превода на „По пътя“ от Джак Керуак. „Тракийски легенди“ е втората нейна книга, която излиза с логото на „Софтпрес“ след „Български митични създания“, като този път Кристина Димитрова влиза в ролята както на автор, така и на талантлив илюстратор.