Блог на СофтПрес

Нашите автори: Виктория Иванова

24 февруари 2020 Авторите, Издателството

В рубриката „Нашите автори“ ви представяме лицата, които стоят зад книгите, заели специално място във вашата домашна библиотека. Писателите, които споделят любопитни подробности около своето детство и оформянето им не само като пишещи, но и като четящи хора.

Виктория Иванова има повече от петнайсет години опит като журналист, редактор и преводач. Работила е по издания за тийнейджъри, художествени романи и нехудожествена литература. Автор е на поредицата детски енциклопедии „Любознайко“, чието първо заглавие – „Откъде идва храната“, е отличено със специална грамота за любима книга на бъдещите читатели с мнение в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018.

Любим детски роман: „Хари Потър“

Герой от книга, на когото исках да приличам: Пипи.

Книгата, която не харесвах като дете: Като дете откривах (поне) по нещо, което да харесам, във всяка книга. Днес съм по-критична и по-малко търпелива.

Историята, с която заспивах вечер: „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“.

Детска книга, която обичам да чета като голям: Заради сина ми и заради работата ми почти всеки месец откривам нова детска книга, която да обикна. Последно „Весел гъделичкащ смях“ на Маргарит Минков и романите на Кристофър Едж.

Най-голямата беля, която съм правил/а: не беше вдъхновена от книгите, но пък я бях описала в писмо до приятелка почти като начало на роман. Майка ми случайно откри писмото (беше от онези старомодните – на хартия) и белята ми беше разкрита.

Като дете исках да стана: голяма. Днес ми се ще да вярвам, че не съм толкова „голяма“, колкото изглеждам.

Спомням си, че се почувствах много горд/а със себе си, когато: първата част от поредицата с Люба и Знайко – „Откъде идва храната“, получи специална грамота на наградите „Бисерче вълшебно“ през 2018 г. Гордеех се, че съм част от екипа, създал книгата, и че имаме толкова страхотни читатели.