Блог на СофтПрес

Уолтър Айзъксън – майсторът на модерната биография

05 февруари 2019 Авторите

В продължение на повече от двайсет години американският писател и журналист Уолтър Айзъксън се доказва като безспорен майстор на модерната биография. Книгите му впечатляват далеч не само с внушителния си обем. Щателно проучени, увлекателно написани и съдържащи само и единствено достоверно предадени факти, трудовете му за исторически фигури като Бенджамин Франклин и Хенри Кисинджър, гении като Леонардо да Винчи и Айнщайн и не на последно място – модерни икони като Стив Джобс, са безценни извори за творчеството, политиката, науката, технологиите и съвременния бизнес. Какъв обаче е човекът, който стои зад тях?

е роден на 20 май 1952 г. в Ню Орлиънс, Луизиана, в семейството на баща инженер и майка брокер. През 1974 г. завършва Харвард като магистър по история и литература – две дипломи, които със сигурност оползотворява в забележителната си кариера на биограф. Впоследствие печели престижната стипендия „Роудс“ и посещава Оксфорд, където изучава философия, политика и икономика и завършва с почести.

Издигането му в журналистическите среди започва от лондонския вестник „Дъ Съндей Таймс“. През 1978 г. се присъединява към екипа на знаменитото списание „Тайм“ и работи като политически кореспондент, вътрешен редактор и редактор „Нови медии“, преди окончателно да застане начело на изданието през 1996 г.

Прехвърля се в телевизията през 2001 г. като председател и изпълнителен директор на „Си Ен Ен“. Само два месеца по-късно се случва ужасяващият терористичен атентат срещу Кулите близнаци в Ню Йорк – трагедията принуждава Айзъксън не само да впрегне целия си досегашен журналистически опит, а и да се докаже като лидер на водеща медия.

През 2003 г. той освобождава поста си, за да оглави института „Аспен“ – международна организация с нестопанска цел, посветена на просветеното лидерство и обмяната на идеи. Айзъксън се задържа като неин председател и изпълнителен директор цели 15 години – до 2018 г., когато се отдава на академична дейност като професор по история в университета „Тулейн“.

Поддържа активност в много среди – като финансов партньор на нюйоркската фирма за финансови услуги „Парела Уанбърг Партнърс”, водещ на подкаста „Трейлблейзърс” („Пионери“) съвместно с мултинационалната корпорация „Дел Текнолоджис“ и един от водещите на телевизионното шоу „Аманпур и компания“, както и като член на бордовете на множество видни компании и организации, например „Юнайтед Еърлайнс“, научния институт „Карнеги“, фондация „Рокфелер“, Обществото на американските историци и други.

Признанията за Айзъксън валят от всички страни. През 2012 г. списание „Тайм“ го посочва за една от стоте най-влиятелни личности в света, през 2013 г. му е връчен медалът „Бенджамин Франклин“, а през 2014 г. е избран да изнесе „Лекцията „Джеферсън“ – огромна чест, отдавана на личности с принос към хуманитарните науки.
Член е на Американската академия за изкуства и науки и на Американското философско общество, както и почетен член на преподавателското тяло на колежа „Пемброук“. Има почетни дипломи от единайсет престижни учебни заведения и различни други призове.

Айзъксън не страни и от политическите среди. Редица влиятелни фигури му гласуват доверие и го назначават на различни позиции – сред тях са президентите Джордж Буш и Барак Обама, както и Хилъри Клинтън и кметовете на родния му Ню Орлиънс.

На фона на всички тези дейности и постижения е удивително как Айзъксън успява да напише шест толкова мащабни и подробни биографии. У нас „Софтпрес“ издава три от тях: „Стив Джобс“ – единствената официална биография, одобрена от създателя на „Епъл“, превърнала се в едно от най-продаваните нехудожествени заглавия в историята на човечеството; „Иноваторите. Гениите, които изобретиха цифровото бъдеще“ – документален шедьовър и възхвала на креативността на визионерите; и най-скорошната – „Леонардо да Винчи“.

Правата за екранизирането на последната вече са закупени от „Парамаунт“ след ожесточена битка с „Юнивърсъл“. Върху проекта ще работи продуцентската компания на Леонардо ди Каприо „Апиан Уей“, а самият Ди Каприо, който по ирония на съдбата е кръстен на ренесансовия гений, ще влезе в главната роля. Със сценария ще се заеме Джон Логан, познат от наградените с „Оскар“ ленти „Гладиатор“ и „Авиаторът“.
Не се съмняваме в успеха на филма и сме убедени, че той ще се превърне в поредния напълно заслужен повод за гордост в и бездруго безупречното портфолио на Уолтър Айзъксън.

P.S. След прочита на „Леонардо да Винчи“ се опитваме да следваме съветите на Айзъксън и да проявяваме любопитство към всичко, затова един малък детайл за финал: името на продуцентската компания на Леонардо ди Каприо – Appian Way Productions, идва от английския превод на Виа Апия, един от най-старите и стратегически най-важни пътища в Древен Рим.