Блог на СофтПрес

Как да предпазим детето си от тормоз в училище – съветите на Барбара Колоросо

29 януари 2019 Книга на месеца

Колкото и да ни се иска да започваме новата година с положителен заряд, няма как да си затворим очите за реалните проблеми, които ни заобикалят. Това ни напомня поредната брутална статистика за увеличаване на регистрираните случаи на тормоз в училище през последната учебна 2017/2018 година, изложена от Венцеслава Генова – началничка на Регионалното управление на образованието във Варна. За този период само в Морската столица са отчетени 202 случая на тормоз – със 110 повече в сравнение с предходния, сред които случаи на физическа, вербална и автоагресия.

 

Това обаче е само констатация на проблем, който продължава от десетилетия, често се подценява в зародиша си и впоследствие причинява жестоки психологически травми. Травми, които могат да останат с индивида до зряла възраст и да окажат непоправима вреда върху самооценката и начина му на живот.

 

Ето защо всеки възрастен, който се сблъсква с насилието в училище, се нуждае от конкретни препоръки и съвети как да го предотврати и да помогне ефективно на жертвата. В такава ситуация безценна книга за родителя и учителя се явява „Тормоз в училище. Насилникът, жертвата и наблюдателят”.

 

Наръчникът на международно призната консултантка по въпросите на възпитанието, образованието и училищната дисциплина Барбара Колоросо излиза за първи път преди повече от десетилетие. Петте обновени и допълнени издания, появили се на пазара оттогава до днес, са доказателство за авторитета и ефективността на описаните от Колоросо техники за превенция и интервенция при проблеми с насилието. Те са разработени на база на обучението ѝ по социология, социални науки и философия и почти 40-годишния ѝ опит като учителка, възпитателка, инструкторка, водеща на семинари, доброволец в Руанда и майка на три пораснали деца.

 

На първо място, Колоросо помага на родителите да се ориентират навременно в симптомите, че детето им е станало жертва на насилник. Тя набляга на значението на семейната среда и изграждането на доверие като предпоставки за по-адекватна реакция. Колоросо предупреждава изрично възрастните да не пренебрегват промените в поведението на децата си, като ги приемат за нещо преходно. Авторката обръща внимание на родителите да следят честотата, продължителността и интензитета им и при наличието на предупредителни знаци да се заслушат отвъд думите и да погледнете отвъд действията, за да разберат какво наистина се случва под маската на привидната нормалност.

 

Немалка част от изданието е посветена и на крайно наболялата в наши дни тема за онлайн тормоза. Случващото се във виртуалното пространство често остава скрито за родителя, който упражнява от минимален до никакъв контрол върху дейността на детето си там. За тази цел Колоросо предлага на читателите информация за основните термини, съкращенията и онлайн жаргона, популярните приложения и социалните мрежи, както и насоки за мерките, които да предприемат за безопасността на децата си в интернет.

 

За съжаление, тормозът в училище не е проблем, който изчезва от само себе си. Обикновените наказания, мъмренето или прехвърлянето на отговорността от семейството към институциите и обратно няма да допринесат с почти нищо за разрешаването му поради дълбоките му корени и психологически предпоставки. Колоросо изтъква, че ключът към разкъсването на порочния кръг на насилието е здравословната семейна среда, мотивацията да се върши добро и най-вече емпатията от страна на всички замесени.

Книгата „Тормоз в училище. Насилникът, жертвата и наблюдателят”  можете да поръчате от сайта на Софтпрес или да потърсите в любимата си книжарница.