Блог на СофтПрес

3 причини детето ви да участва в награда „Бисерче вълшебно“

28 януари 2016 Мнения, Събития

Книги за цялото семейство“ – това е мотото на издателство Софтпрес. Може би най-важната част от семейството са децата. А четящите деца са утрешните лидери и най-голямата ни надежда. Щастливи сме, че много български семейства избират нашите книги за домашните си библиотеки и че вече има поне две поколения, израснали с четивата на Софтпрес. За поредна година с удоволствие се включваме в инициативата на фондация „Детски книги“ и националната литературна награда „Бисерче вълшебно“ – единствената литературна награда в България, в която жури са децата.

Тази година номинираните ни заглавия са три – по едно във всяка от категориите. За най-малки читатели на възраст от 6 до 8 години – „Откриватели“ – номинирана е вълшебната книга „Японски приказки“. В категорията „Мечтатели“ (9-12 години) ви очаква Дерек с „Животът ми като автор на комикси“. В категория „Майстори“ (12-15 години) можете да подкрепите „Писма до мъртвите с любов“.

Гласуването започва на 9 февруари и по този повод поканихме Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“ и организатор на „Бисерче вълшебно“ да разкаже на родителите повече за инициативата. Вижте подробностите и прочетете

3 причини детето ви да участва в награда
„Бисерче вълшебно“

Когато се появяват различни конкурси, винаги мненията са разделени. Някои не одобряват целите, на други не им допада форматът, а трети веднага припознават в тази форма на изява себе си. Когато обаче се намеси насърчаването на четенето, винаги е хубаво да не прибързваме със заключенията си и да дадем възможност на децата сами да преценят дали биха искали да участват или не.

Наградата „Бисерче вълшебно“ е единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 до 15 години. Тя прилича малко на игра, приканваща децата да четат и да гласуват за любима книга всяка година. Но зад веселото лице и пъстрите рафтове с номинирани заглавия се крият сериозни намерения, съобразени със ситуацията с грамотността в България, със световните изследвания в областта на четенето и още, и още. Онова, което фондация „Детски книги“ си поставя за цел, е:

  • да насърчи четенето и грамотността;
  • да обедини всички ключови актьори (родители, учители, библиотекари, институции, медии, бизнес) да работят заедно за една обща кауза – повишаване на интереса към четенето сред децата;
  • да подпомогне обновяването на бииблиотечните фондове с нови, модерни заглавия, атрактивни и достъпни за децата;
  • да насърчи издаването на все по-качествена детско-юношеска литература в България, която да отговаря не само на интересите на децата, но и да е съобразена с високите стандарти в книгоиздаването, да е подходяща за децата с обучителни трудности, да възпитава в естетски вкус.

Biserche front page outline-01-01

Ако тези доводи не са ви достатъчни да решите дали да информирате познатите си на възраст от 6 до 15 години за „Бисерче вълшебно“, ето още 3 причини, които да променят мнението ви:

  1. „Бисерче вълшебно“ дава право на избор!

Водени от мотото „Бъди читател с мнение“, организаторите приканват децата да четат онова, което им харесва и да го подкрепят. В наградата няма сбит набор от 5 заглавия, които да насочват читателя само към тях – разнообразието е огромно, по-малките имат право да гласуват за книги и за по-големи, а пълната информация помага на всеки да се ориентира коя книга ще го грабне. Модерните заглавия, издадени през предходната на гласуването календарна година, гарантират интересни теми, съобразени със световните тенденции. Липсата на етикетите „задължително четиво“ и „библиотека за ученика“ допълнително гарантират, че изборът е в ръцете на младите читатели.

  1. „Бисерче вълшебно“ учи на отговорност, критично мислене и вземане на решения

Тези важни качества, които всеки работодател търси у служителите си, могат да бъдат развити от ранна възраст и „Бисерче вълшебно“ е готово да помогне J Отговорността се възпитава чрез спазването на поетите ангажименти (щом си приел да участваш, да прочетеш книгата; да я върнеш в срок в библиотеката; да дадеш своя глас; да бъдеш активно бисерче например) и обосноваване на решенията (при гласуването винаги има въпрос „Защо подкрепяш тази книга?“). Критичното мислене се намесва тогава, когато детето е прочело няколко книги и всичките му харесват, а трябва да гласува само за една. (Коя е най-добрата книга за мен? Защо да избера тази, а не онази?) Вземането на решения е труден процес и, както е в живота, често се налага да направим само един избор. А ако децата могат да определят коя е най-любимата им книга за годината, вземането на решения в други области ще е доста по-лесно.
biserche-site-2-01

  1. „Бисерче вълшебно“ говори на езика на децата

Модерни книги, интересни теми, без задължителни четива, грамота за почетно жури, томбола за всички гласували. Без конкурси, достъпни единствено за четящите и пишещите. Разнообразие от четива, подходящи за всеки вкус и ниво на читателски умения. Възможност всяко усилие да бъде поощрено и оценено. Ето ви достатъчно доказателства, че фокусът е поставен върху интересите на децата. А те ценят уважението към личността им и приемането им за равностойни партньори, особено в сфера, която по право е тяхна – неслучайно се нарича детско-юношеска литература, нали? 😉