Блог на СофтПрес

„Диамантеното око“ от Кейт Куин – реалната история на Лейди Смърт

16 април 2024 Без категория

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

Новата книга на обичаната авторка Кейт Куин вече е на книжния пазар. „Диамантеното око“ е исторически роман, който преплита в себе си реалните събития от живота на Людмила Павличенко и исторически факти за време, което не трябва да забравяме.

Известна като Лейди Смърт, Людмила е самотна майка, дипломантка, изследователка и библиотекарка, която остава в историята като най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война с 309 убити врагове.

Историята в книгата започва през 1937 г., когато ежедневието на студентката Мила се свежда до три основни задачи – обучението й по история, работата й в библиотеката и грижите за малкия й син. Но когато в един слънчев ден по улиците на Одеса прогърмява новината, че Хитлер напада Русия, съдбата на Людмила Павличенко неочаквано е тласната в друга посока. Към фронта. Студентката заменя книгите с винтовка и за кратко време се превръща в отличен стрелец. Решена е на всичко, за да защити бъдещето на своето дете, но дори не подозира, че сред кошмара на войната ще познае не само болката, а и мимолетните мигове щастие от истинска споделена любов.

Триста и девет убити нацисти – бройката на повалените от нейната ръка врагове носи на Мила национална слава и съветската власт с готовност използва популярността й. Лейди Смърт е изпратена в САЩ, за да помогне за прокарване на идеята за нов фронт и активна американска помощ във войната.

Притисната от главозамайващото медийно внимание, Мила открива неочакван съюзник в лицето на първата дама на САЩ – Елинор Рузвелт. Но дали това ще е достатъчно? Далече от калните окопи, в красивите градини на Белия дом, Мила Павличенко е изправена пред най-смъртоносния снайперистки дуел в живота си.

Изумителна, зашеметяваща творба от една от най-добрите съвременни авторки на исторически романи. Внимателно проучен, умело конструиран и изпълнен с вълнуваща смесица от динамика и сърце, „Диамантеното око” е шедьовър. – пише за романа Кристин Хармел.

Стъпвайки на официалните мемоари на Людмила Павличенко и на многобройни исторически източници, Кейт Куин изгражда завладяващ разказ, който потапя читателя в ужасяващата реалност на войната, но и му позволява да надникне в сърцето и ума на една жена, която не губи способността да обича дори когато върви ръка за ръка със смъртта.

Повече за книгата може да видите ТУК.

Кейт Куин е родена на 30 ноември 1981 г. в Лонг Бийч, Калифорния, САЩ. Майка ѝ е историк, работи като библиотекарка, и Кейт слуша много разкази за Древен Рим, Юлий Цезар и Александър Велики. Опитва да пише от малка и мечтае да създаде роман за гладиатор.

Учи в Бостънския университет и получава бакалавърска и магистърска степен по класическо пеене. Докато е в университета работи по първата си книга. Дебютният ѝ исторически роман „Господарката на Рим“ от поредицата „Рим“ е издаден през 2010 г. „Диамантеното око“е четвъртият й самостоятелен роман и първи с логото на „Софтпрес“. Още с излизането си книгата се превръща в бестселър на New York Times и е номинирана за наградите на Goodreads.