Хора и улици, град като град

(2 мнения)
-10%
25.00 лв. 22.50 лв.

Анотация

Павлина Делчева-Вежинова ви повежда по дирите на софийските спомени с над 300 фотографии, лични истории и малко познати факти за улиците и хората на града.
прочети откъс

ИНФОРМАЦИЯ

добави в любими

сподели

още книги от този жанр

Книга, която улавя пулса на София. И разказва за хората, които вдъхват живот на града.

„Хора и улици, град като град“ е личен разказ за София през втората половина на XX век. Но макар да следва хода на времето и уличната география, не е хронологичен преглед, а по-скоро кутия със спомени. От онези, които се пазят във всеки дом, защото превръщат миналото в опора, на която да стъпим.
Улица „Раковски“ и Асен Старейшински, Софийският меридиан и театралните сцени, „Царя“, играчките, Художествената академия, писателските срещи, Златю Бояджиев, БНТ, Коста Павлов, книжарниците и кината по „Графа“, трамвай номер 2 – тук в текст и фотоси са събрани мигове, места и лица.
Докато разказва за своите улици, своето ежедневие и своите приятели, Павлина Делчева-Вежинова неусетно прокарва нишки от личното към общото. Тръгвайки по дирите на софийските спомени, тя кани всеки да извика от миналото своите улици и своите хора. Да допълва, дописва и доразказва. Защото спомените са нещо, което придобиваме отвън, за да ни укрепи отвътре.

-10 % Хора и улици, град като град Павлина Делчева-Вежинова 25.00 лв. 22.50 лв. добави в кошницата
Павлина Делчева-Вежинова е дългогодишен редактор и продуцент в БНТ, автор и редактор на книги за възрастни, сценарист на множество филми, сред които документалният „Отвъд бариерата”, посветен на баща й – Павел Вежинов.

-10 % Хора и улици, град като град Павлина Делчева-Вежинова 25.00 лв. 22.50 лв. добави в кошницата
-10 % Хора и улици, град като град Павлина Делчева-Вежинова 25.00 лв. 22.50 лв. добави в кошницата
Камен Коев Рейтинг
Държа да подчертая, че както корицата е много красива, така и вътрешното оформление на книжното тяло е много приятно. Майката на авторката е особено симпатична и забележителна жена, равностойна на г-н Вежинов. Фактите от три епохи - монархия, социализъм и демокрация - не се срещат често в родната литература, повечето автори акцентират предимно на периода 1878 г. - 1944 г. Заслужава си подобен непринуден поглед, за да се проследи развитието на столицата ни и хората в нея.
Камен Коев Рейтинг
Изключително удоволствие е да попадна на такава книга. Авторката е много сладкодумна разказвачка, свободолюбива, наследила от таланта на баща си. Градът и хората в него са представени от човек, който е роден и израсъл в неговия център и е част от художествено-творческата интелигенция. Историите са любопитни, препратките към миналото и съпоставката с днешни времена са интересни. Книгата е разделена на сравнително кратки фрагменти, което прави четенето динамично и леко.

Книги от същия автор

-10 % Изчерпан продукт Павлина Делчева-Вежинова 13.49 лв. 14.99 лв.