Глина – мека корица

(7 мнения)
-10%
18.99 лв. 17.09 лв.

Анотация

Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.
прочети откъс

ИНФОРМАЦИЯ

добави в любими

сподели

още книги от този жанр

Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.

Направени сме не от думи, а от кал.
Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.
Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.

Тя е Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.


Награда на книжарници „Хеликон“ - „Изборът на книжаря“ за 2021 г. 

Европейска награда за литература „Еврокон“ 2021 за дебют.

Над 60 000 продадени екземпляра в рамките на година и половина.

 

Виктория Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Днес професионалният й път е свързан с маркетинга. Автор е на „По дирите на думите“ – блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории. „Глина“ е дебютният роман на Виктория, в който са втъкани много от думите, представени в блога.

-10 % Глина – мека корица Виктория Бешлийска 18.99 лв. 17.09 лв. добави в кошницата
Виктория Бешлийска е автор на бестселъра „Глина“, спечелил сърцата на десетки хиляди читатели и отличен с престижни награди като „Избор на книжарите“ на книжарница „Хеликон“ за 2021 г., „Книга на 2021 г.“ според зрителите на предаването „Библиотеката“ и европейската награда за дебют „Еврокон 2022“. Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Създател е на блога „По дирите на думите“.

-10 % Глина – мека корица Виктория Бешлийска 18.99 лв. 17.09 лв. добави в кошницата

„Глина“ от Виктория Бешлийска е достоен финал за българската литература през 2020-а. Едно произведение на изящната словесност, в което всяка дума е прецизно обмислена, сюжетът – чудно пресъздадена историческа хроника, пълна с красота и самобитност, а за внушението говоря със самата авторка, у която видях освен аналитичността на филолог, сериозен труд и почит към думите. „Глина“ е за читатели, готови да се гмурнат в атмосферата на сръчни занаятчии, древни извори и народни песни, за онези с отношение към театъра, ритуалите и мистиката, за изучаващите етнология и лексикография, но най-вече – за влюбените, склонни да приемат своите чувства с усмивка, от дистанцията на времето и като легенда за разказване.

Людмила Еленкова, lira.bg

Материала може да прочетете тук: https://lira.bg/archives/160495

 

Бих искала да напиша много неща, но... след четенето на толкова поетичен и завладяващ текст, не е лесно. В „Глина“ по омагьосващ начин оживява село Бусинци от 17 в., чиято глинеста и неплодородна земя вместо да умори от глад местните хора, им е дала дара на грънчарството. И те са станали не просто поредните занаятчии, а истински творци. Малко се говори днес за бусинската керамика, възхитила навремето самия турски султан до степен да издаде берат бусенските занаятчии да търгуват свободно из цялата империя и да бъдат закриляни от всички. Именно този исторически факт заляга в сюжета на „Глина“… както и изумителната красота на бусинската керамика, вдъхновила авторката.

Бусинските жители са застрашени от разбойници и трябва да спасят своето село. А спасението е далече – чак в Стамбул. Историята се лее като притча, като легенда, като народна приказка, изваяна от думи, идващи от душата. Виктория Бешлийска е населила Бусинци с изумителни герои, сред които знаялицата Везна, която има цяр за почти всичко и лекува както телесни болести и травми, така и разкъсващи душата страхове; красивата ѝ и пламенна дъщеря Жара; волният и храбър овчар Боя; майсторът Велико, чиито дарба и вътрешна сила са така поразяващи, че пред тях всичко останало бледнее. И тези герои ни повеждат по пътищата на „Глина“... а извървяването им само по себе си е магия.

Вида Делчева

 

Очаквах да е хубава книгата, но съм направо зашеметена. Толкова богат български език, не съм срещала скоро време. От една страна изключително богат речник, от друга - много сладкодумно и достъпно е поднесено всичко.

Йорданка Благоева, danybon.com

 

Както кротко и търпеливо си четях по една глава на ден, за да продължа по-дълго да живея с тази история.... И така вчера като избухва в ръцете ми тази книга, направо се възпламени и ме погълна. Стигнах сега до края.

По принцип винаги съм си била читанка и много художествена литература съм прочела, но такава книга като вашата не бях чела... Имам чувството, че има толкова много дълбочина в нея, преплетени истории, скрити тайни, и разбира се - всички стари, събудени думи.... Благодаря ви от все сърце, че сте събрали всичкота тази безкрайност и безвремие във вашия дебютен роман. Наистина съм без думи! Не знам как са се родили всички тези вълнуващи образи, развръзки, неочаквани моменти и скрити нишани, но наистина ужасно много ме докосна книгата ви. Моите уважения и за вложените време и усилия за изследване на историческите елементи, както и на самия занаят, също и на селото, и трудовете, които споменавате в Послеслова. Чувствам се напълно неспособна да намеря думи да предам точните ми емоции и впечатления, но дори да се получи тотално неадекватно, не мога да не се опитам да ви напиша каквото успея да изрека в думи. ❤ Страхотен талант имате, от сърце ви пожелавам да сте здрава и да продължавате да пишете.

Лилка Вачкова (в писмо до Виктория Бешлийска)


Поздравявам ви за издаването на този удивителен роман! Върна ми се надеждата, че няма да изчезнем като народ и духовност. Дочитам книгата с огромна наслада, чета много бавно, препрочитам понякога на глас - каква радост!


Калина Стефанова - български театрален критик, професор по театрознание, актриса

-10 % Глина – мека корица Виктория Бешлийска 18.99 лв. 17.09 лв. добави в кошницата
КОКО Рейтинг
СТРАХОТНА КНИГА ПРЕПОРЪЧВАМ Я СЪВЕТ КАТО ЗАПОЧНЕМ ДА ЧЕТЕМ КНИГА ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМЕ ОТ НОВИ ЗАГЛАВИЯ ДОКАТО НЕ ПРОЧЕТЕМ ЗАПОЧНАТАТА КНИГА И ДА СПРЕМ ДА ПОСЕЩАВАМЕ КНИЖАРНИЦИ ЗАЩОТО ПОСЕЩЕНИЕТО НА КНИЖАРНИЦИ И ГЛЕДАНЕ НА ДРУГИ ЗАГЛАВИЯ ДОКАТО ЧЕТЕМ КНИГА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОБЪРКВАНЕ ТОВА СТАВА ОТ МНОГО ИНФОРМАЦИЯ
Наталия Василева Рейтинг
Страхотна книга! Изключително интересна и завладяваща от началото до края. Прочетох я на един дъх и не исках да свършва. Горещо препоръчвам! :)
Милка Трифонова Рейтинг
Прекрасна и завладяваща!
Боишина Рейтинг
Г-жо В.Бешлийска когато сте черпили информация за написване на книгата, Защо не писахте и за Петър Гигов???Той е дал толкова много и за създаването на музея и всичко ,което има за Бусинската Керамика.Жалко.
Христина Данкина Рейтинг
Книгат а е прекрасна. Грабва ви от първото изречение и ви държи до самия край. Тази история ме откъсна от сивото ежедневие и ми помогна да си спомня за онези прекрасни моменти от моето детство, в който дядо ми използваше част от думите и фразите употребени в романа. Горещо препоръчвам на хората, който искат да се запознаят с българщината и едно отминало, но незабравимо време. Адмирации към писателката Виктория Бешлийска. С нетърпение очаквам следващата книга :).
Магдалена Петрова Рейтинг
Книгата ме завладя и я изчетох на един дъх. Страхотно написана!
Бисер Янакиев Рейтинг
Много увлекателен изказ на авторката! Книгата ви хваща от първата страница и ви държи до края! С увлекателно вплитане на легенди, вярвания, бит и култура от живота на обикновените хора от българското село по времето на Османското владичество! Специално внимание се обръща на мечтите им, вярванията им, страховете им, виждането им за живота като цяло и не на последно място, непреходната красота на българската природа, която ги заобикаля! И всичко това на фона на една любовна история! Какво повече му трябва на читателя? Книгата се чете на един дъх!

Книги от същия автор

-10 % Глина – твърда корица Виктория Бешлийска 21.59 лв. 23.99 лв.
-10 % Сърце – твърда корица Виктория Бешлийска 26.10 лв. 29.00 лв.
-10 % Сърце – мека корица Виктория Бешлийска 21.60 лв. 24.00 лв.
-10 % Изчерпан продукт Виктория Бешлийска 22.50 лв. 25.00 лв.