Български празници и обичаи

(0 мнения)
-10%
14.99 лв. 13.49 лв.

Анотация

От Нова Година и Трифонци, през Великден и Еньовден до Никулден и Рождество Христово – „Български празници и обичаи“ събира най-важните дати от празничния ни календар, описва обредите и ритуалите и ни предлага рецепти за трапезата и в делник, и в празник. Това е книга за всеки дом, която ни прави част от вековните традиции и ни помага да създадем незабравими семейни спомени за своите деца.
прочети откъс

ИНФОРМАЦИЯ

 • Страници: 288
 • Цветни страници
 • Дата на издаване: 04.04.2019
 • ISBN: 9786191514748
 • Размер: 130x195
 • Тегло: 0.35 кг
 • Наличност: Да
 • Категории: Български автори

добави в любими

сподели

В своята многолетна история българският народ е сътворил богат календар от християнски традиции, неписани ритуали, обредни практики, благословии и молитви. „Български празници и обичаи” събира най-важното от този календар. Кога, какво и защо празнуваме? Какви знаци ни дава светът около нас за онова, което предстои? Кои са основните обредни вещи, храни и символи? Какво означава да празнуваме истински? Отговорите на тези въпроси ни позволяват да се докоснем до мъдростта, практичността и духовността на старите българи и да ги превърнем в част от своя живот и живота на нашите наследници.

В книгата ще откриете:
 • Най-важните християнски и народни празници, представени в хронологичен ред;
 • Детайлен поглед към традиционните обреди, ритуали и наричания;
 • Избрани рецепти, подходящи за всяка празнична трапеза.
От наричанията на Нова година и лазарките на Цветница, през обичаите за дъжд и ладуването, до нестинарските танци и ястията на Коледната трапеза – Лилия Старева не само описва традициите, а и ги обяснява и осмисля, свързвайки ги с днешния ден. Защото силата на фолклора ни е доказана през вековете – той пази усещането ни за принадлежност към голям и мъдър народ, той е наша опора в трудните мигове и ни учи на по-добър живот.
-10 % Български празници и обичаи Лилия Старева 14.99 лв. 13.49 лв. добави в кошницата
Лилия Старева е доктор по философия, литератор, фолклорист и писател. Фолклорът е водещата нишка в творческите й търсения. Работи дълги години като водещ на рубриката „Празничен календар” по програма „Хоризонт”, а днес е председател на фондация „Детето и фолклора”, чиято мисия е да съхранява и популяризира ценностите на българското наследство. Автор е на два исторически романа, седем енциклопедични издания за българската традиция и множество специализирани сборници.

-10 % Български празници и обичаи Лилия Старева 14.99 лв. 13.49 лв. добави в кошницата
-10 % Български празници и обичаи Лилия Старева 14.99 лв. 13.49 лв. добави в кошницата

Книги от същия автор

-10 % Български празници и обичаи – твърда корица Лилия Старева 17.99 лв. 19.99 лв.