Блог на СофтПрес

“Запали реката” изобличава демоните на една разкъсвана отвътре общност

17 януари 2019 Мнения

Мерилин Стейсио от The New York Times разказва за социално-психологическите измерения на новия роман на Джон Вердън.

Джон Вердън пише зрели детективски романи и под този етикет визирам истории с интелигентен сюжет, добре развити герои и престъпления, които имат социални последствия. “Запали реката” включва съобразителния частен детектив Дейв Гърни и отговаря на всички тези критерии. Основното престъпление е “хладнокръвното преднамерено убийство” на полицай, който е повален от професионален снайперист. Предполага се, че властите в града Уайт Ривър правят всичко по силите си, за да разрешат случая, само че вдовицата на жертвата изпитва съмнения по въпроса и моли Гърни да проведе собствено паралелно разследване. Когато и второ ченге е убито от снайперист, детективът заподозира връзка с друго тайно разследване – това на жертвите относно корупционни практики в техния отдел.

Градчета като Уайт Ривър, намиращи се на територията на северен Ню Йорк, могат да приютят удивително разнообразие от социални и политически прослойки. Макар основната индустрия там да е затворническата, привидно пасторалното местенце привлича достатъчно заможни посетители през уикендите, че да издържа колония от поети и някои мастити инвеститори в недвижими имоти. Вердън се отдава на сатиричните си импулси с осмиване на художници, които творят “бургундски космологии” със сок от цвекло, и благотворителни организации като LORA, сдружение за спасяване на животни, което се гордее с духовната си връзка с четирикраките си клиенти. “Ние се сприятеляваме с животните”, обяснява един от посветените. “Ние опазваме околната среда”.

Гърни надниква в дълбоките пластове на града и те му разкриват, че, подобно на много други селища, Уайт Ривър “страда от индустриален срив, преустановяване на селското стопанство, смаляваща се средна класа, проваляща се политическа администрация, разразяване на хероинова епидемия, проблемни училища, ерозирала инфраструктура”. […] Вердън се придържа към класическия криминален сюжет, като същевременно обогатява формулата с прозорлив анализ на начина, по който една общност се самоунищожава.

 

В градчето Уайт Ривър двама души, заподозрени в убийството на полицай, са открити мъртви. Дейв Гърни е повикан да разследва случая, защото продължава да държи рекорда за най-много разкрити убийства в нюйоркската полиция.