Блог на СофтПрес

„Тормоз в училище. Насилникът, жертвата, наблюдателят“

Нашата работа като издатели е да разпознаем и да намерим книгите, от които читателите ни имат нужда – не само за забавление и почивка, но и за развитие, усъвършенстване на уменията и придобиване на нови знания.

Като родители и хора, работещи с деца, тенденцията за засилване на насилието и тормоза между деца в училище ни плаши. Ето защо решихме да издадем на български език световния бестселър „Тормоз в училище. Насилникът, жертвата, наблюдателят“ на Барбара Колоросо – консултант по въпроси като отглеждане на деца, възпитание, разрешаване на конфликти и други.

Барбара Колоросо е експерт с над 40 години опит в изграждането на позитивен училищен климат, в борбата и превенцията на училищния тормоз. Участва в дискусии по тези въпроси в най-гледаните телевизионни предавания в САЩ и Канада – „Шоуто на Опра Уинфри“, продукции на CBS, NBC, ABC, CNN. Изследванията й са цитирани на страниците на New York Times, Time, U.S. News & World Report, Newsweek и други международни издания. Участва в платформата TEDx.

„Тормоз в училище. Насилникът, жертвата, наблюдателят“ е книга за родители и учители, която е може би най-пълният и важен труд за тормоза в училище и начините за неговата превенция. Тя е практическо ръководство за разпознаване на случаите на училищен тормоз и как да се подхожда към тях.

Авторката тръгва от позицията, че тормозът между деца и юноши е изключително тревожно явление; реално насилие, което може да коства живот или дори животи, ако бъде подценено и пренебрегнато. Барбара Колоросо го разглежда като трагическа пиеса с непредвидим завършек и трима основни участници: насилник, жертва и наблюдател.
Работата по подобни книги не е лесна – не само от емоционална гледна точка, но и от професионална. Когато достигнахме до корицата – първото нещо, с което потенциалният читател на книгата се среща, страстите в офиса се разгоряха. Сред няколкодневни дискусии решихме да попитаме вас, читателите, коя корица предпочитате.

Отзвукът, който получихме, надмина всичките ни очаквания. Почти 1000 души се включиха в нашето проучване. 55% от тях избраха Корица 1. Ето част от коментарите, които ни оставихте в анкетата:

  • Адмирации за инициативата да издадете тази книга!
  • Нека да се пише и говори повече по темата, защото насилие има.
  • Продължавайте активно да засягате темата, защото тя е един от сериозните проблеми на образователната ни система.
  • Поздравления за решението да издадете книгата на българския пазар!
  • Ще прочета книгата задължително, тъй като засяга много важна за мен тема, която все по-често се налага да обсъждаме у дома с дъщеря ми.

Реакцията и дискусиите, които предизвика книгата, ни показват, че сме направили правилен избор. Това не е лесна книга, но трябва да я има на български. Ние от Софтпрес, издателството с книги за цялото семейство, вече направихме първите стъпки, за да се случи това, а вие – нашите читатели, избрахте корицата.

Работата по изданието продължава и през лятото, а наесен ще можете да намерите книгата в цялата страна, близо до вас.