Блог на СофтПрес

Непозната картина на Росети ще бъде изложена в Ливърпул

08 февруари 2016 Любопитно, Събития

Малко известна картина на художника прерафаелит   Данте Габриел Росети ще бъде изложена пред публика за първи път 135 години след създаването си, съобщава британският ежедневник The Independent.

Картината носи названието „The Salutation of Beatrice“ и за нея позира червенокосата Джейн Морис, която въплъщавала прерафаелитския идеал за красота. Според Ан Букантас, директор на Национални музей на изкуствата в Ливърпул, е невероятна рядкост да бъдат открити неизлагани картини от школа, популярна, колкото тази на прерафаелитите, и допълва:

Тази картина запълва част от празнините в историята на Росети.

„The Salutation of Beatrice“ е нарисувана малко преди смъртта на автора през април 1882 и илюстрира стих от втория сонет от „Нов живот“ на ренесансовия поет Данте Алигиери. Картината принадлежала на близкия приятел и покровител на Росети Фредерик Ричърдс Лейланд, колекционер на картини и собственик на кораби от Ливърпул, а днес – на неговите наследници. След смъртта на Росети финалните щрихи по произведението са нанесени от друг художник в неговото студио.

Картината е част от изложба под надслова „Прерафаелитите: Красота и бунт“, която се открива на 12 февруари в прочутата галерия Walker в Ливърпул и ще продължи до 5 юни.

onova liatoАко искате да научите повече за прерафаелитите и да се потопите в атмосферата на хубав роман, прочетете „Онова лято“ на Лоръл Уилиг. Родена и отраснала в Ню Йорк, Лорън Уилиг е автор на петнайсет исторически бестселъра. Книгите й са преведени на повече от осемнайсет езика и са носители на литературни награди като RITA, Booksellers Best и Golden Leaf. Между кориците на книгата ѝ в изгубен шедьовър се срещат минало и настояще…

2009 г. Нюйоркчанката Джулия Конли получава изненадващо наследство от непозната пралеля – старинна къща в лондонско предградие от началото на XIX век. Когато пристига в Лондон да подготви имота за продан, младата жена не подозира, че фамилната къща крие мрачна тайна на сто и шейсет години. Джулия се заема да я разплете, след като в гардероб с двойна стена открива пленителна картина на малко известен художник прерафаелит, изчезнал безследно през 1850 година. В начинанието й помага чаровният британски антиквар Никълъс Дорингтън, който премълчава своето минало.

1849 г. Красивата Имоджен е прекарала десет самотни години в златна клетка, потиснала емоциите си и пренебрегвана от мъжа си – богатия възрастен търговец Артър Грантъм. Но всичко се променя, когато в къщата пристига талантливият изгряващ художник Гавин Торн, за да нарисува господарката на дома. Чувствителният портретист вижда отвъд маската на перфектна съпруга и долавя болката на Имоджен. Дългите часове, които двамата прекарват заедно в работа по картината, полагат основите на красива, но обречена любов, чийто край е обвит в тайнственост…