Блог на СофтПрес

3 „хапчета“ срещу лошо настроение, вдъхновени от книгите

14 юни 2024 Без категория

Всички книгохолици знаят, че хубавият роман е най-доброто лекарство срещу лошо настроение и начин да избягаш поне за малко от реалността и да се потопиш в хубава история. От книгите може да си вземем идеи и какво да направим, ако само четенето не е достатъчно. В тази статия ще откриете 3 „хапчета“ срещу лошо настроение и 3 книги, които ги вдъхновиха.

2. Започнете ново хоби


Да започнеш нещо ново винаги те кара да се чувстваш ентусиазиран и да искаш да научваш повече. Затова стартирането на ново хоби определено може да подобри вашето настроение. Много по-добре и пълноценна се чувства и Мишел Обама след като е открила… плетенето. В своята книга „Светлината, която носим“ тя споделя, че е преоткрила това занимание и то я кара да се чувства много по-спокойна и удовлетворена. Захваща се с плетенето, за да запълва времето си през COVID-19 пандемията и сега е като пристрастена към хобито, което и помага в трудни ситуации: „Осъзнах, че понякога е по-лесно да се справиш с нещо голямо, ако умишлено правиш нещо малко отстрани… – пише тя. – В дните, когато мозъкът ми не възприема нищо друго освен монументална катастрофа и гибел, когато се чувствам парализирана от непълноценността си и притеснени ята започнат да ме завладяват, аз вземам иглите за плетене и се доверявам на ръцете си, оставям ги тихо да ме измъкнат от товатрудно място. (…) Затова ви съветвам всеки път, когато имате чувството, че не се справяте, да опитате другия подход – към малкото. Потърсете нещо, което ще ви помогне да преподредите мислите си, момент на удовлетворение, в който можете да се отпуснете. (…) Тежките задачи и уморителните мисли няма да изчезнат – те ще продължават да са тук, недовършени и най-вече нерешени. Пропуските винаги ще са големи, а отговорите ще идват бавно. Затова междувременно си осигурете някоя малка победа.“

2.Направете нещо за другите

Да направим нещо за другите винаги е добра идея. Всяко едно действие, което ще помогне на някой в беда или пък ще допринесе за неговото добро настроение, винаги ни кара да се чувстваме по-добре и сякаш сме направили нещо смислено, което изпълва деня ни със смисъл. Подобно нещо се случва и в „Любов от първия скандал“ от Меган Куин. Там нашият главен герой е приел за лична кауза спасението на … гълъбите. И ако в първия момент това звучи смешно, за Джей Пи Кейн това е мисия да защити един много подценяван животински вид, като прави редовни дарения за неговото опазване. По този начин той определено се чувства по-добре. В развитието на сюжета дори се случва да убеждава своите приятели да осиновяват гълъби, което те намират за леко досадно, но всичко е в рамките на доброто настроение към което всички се целим.

3. Разходете се сред природата

Хубаво време и прекрасни гледки – много често разходката сред природата е най-правилното решение, когато искате да вдигнете своя тонус. Такъв пример е идиличното канадско селце „Трите бора“ от книгите за инспектор Гамаш на Луиз Пени. Да, в книгите на Пени сред прекрасната природа винаги се случва нещо криминално и кърваво, но мястото определено привлича със своето спокойствие, красиви гледки и чувството за щастие, което носи със себе си. Ако сте сред феновете на поредицата, знаете, че винаги когато е изправен пред проблем, когато има нужда да планира следващата си стъпка или да успокои надигналите се в него емоции, инспектор Гамаш просто излиза навън и започва разходка. И всяка следваща крачка го води все по-близо до напомнянето, че доброто съществува. Опитайте и вие.