Блог на СофтПрес

„Трето царство“ – роман за Княжество България в края на XIX век

27 септември 2023 Издателството

Първата по рода си художествена книга за Третото българско царство! Отличителният глас на Костадина Костова отеква из непознати и забравени кътчета на родната история, преплита събития, лица и факти, за да изгради пленителен сюжет, в който се оглеждат многото лица на любовта!

Годината е 1893 – време на съдбовни решения и кръстопътища, на драматични разделения и обещаващи съюзи. България е извоювала свободата си и се опитва да затвърди позициите си на модерна и просперираща страна на европейската политическа карта, докато се бори с вътрешните си колебания, продиктувани от управлението на Стамболов. Покрай амбициите на Фердинанд I да преобрази София, столицата се радва на бурен социален живот, в който ролите са внимателно разпределени. В най-висшите кръгове на обществото се нареждат приближените до царското семейство и онези, в чиито ръце лежи бъдещето на страната. И докато за едни е въпрос на чест да изпълняват дълга си към родината, други дебнат за лични облаги и планират внимателно всеки свой ход.

Капитан Гавраил Врангелов от Лейбгвардейския конен ескадрон не обича пищните балове и не се впечатлява от разкоша на дворцовия живот, но присъствието му на такива събития идва с неговия ранг и дава възможност находчивата му съпруга да демонстрира своята грация и царствена осанка. Верен на принципите си, той вижда свободата и независимостта на България като избор, който изисква пълната му отдаденост и лоялност. Трезвомислието му е добродетел в гвардията, но в личен план е порок, който веднъж вече е коствал собственото му щастие.

Вера Белянова се е завърнала в България с една цел – да се омъжи. Това очаква от нея семейството ѝ, което за няколко години в нейно отсъствие се е превърнало в една от най-уважаваните и заможни фамилии в столицата. Красотата и ерудицията ѝ предизвикват възхищението на всички в Двореца, но само един човек я познава без маската на възпитана придворна дама. Познава свободолюбивия ѝ дух, острия ѝ език и блясъка в очите, когато е изправена пред някое предизвикателство.

Когато погледите на Вера и Гавраил се срещат, се открехва врата към миналото, която те отдавна са мислили за затворена. Връхлитат ги спомени за откраднати срещи сред аромата на овощни дървета, за небе, озарено от светулки, за любовни признания и неизпълними обещания. За втори път съдбата пресича пътищата им, но изборът отново не им принадлежи. Пораснали и помъдрели с годините, двамата вече знаят, че любовта може да има много лица. Понякога тя изкушава в сенките, друг път мълчаливо преглъща страховете си, а в някои случаи чака търпеливо да бъде преоткрита.

„Трето царство“ е дебютната книга на Костадина Костова – епичен роман за първите години на Третото българско царство, за свободата на избора и цената на честта, за дълга към родината и този към самите нас. Мащабното проучване на епохата, което авторката е направила, личи в отношението ѝ към всеки детайл, пресъздаващ характерната за това време романтична атмосфера. Преплитайки реални исторически факти и събития, сред които посрещането на княгиня Мария-Луиза, погребението на Батенберг, слуховете за заговор срещу Стамболов и знакови моменти от дворцовия живот, Костадина Костова изгражда многопластов сюжет с пълнокръвни персонажи и вълнуващи обрати, които бележат техния път. На фона на бурната политическа обстановка героите водят собствени битки – на карта са заложени принципи и идеали, амбиции и мечти. А печелившата ръка е в онзи, който остава верен на любовта!