Блог на СофтПрес

„Куршумът, който не улучи“ от Ричард Озмън – за почитателите на мистерии

01 септември 2023 Издателството

Едно мистериозно убийство, но без труп. Двама заподозрени – открити мъртви. Загадка, с която единствено четиримата членове на криминален клуб „Четвъртък“ могат да се справят. Третата книга на Ричард Озмън – „Куршумът, който не улучи“, цели в десетката всички почитатели на добре написаните истории и заплетените мистерии!

Едва ли някой би предположил, че един обикновен четвъртък, непосредствено преди кръжока по разговорен френски, четирима души се събират отново в стаята за пъзели в комплекса в Купър Чейс, за да изберат следващия случай на мистериозно убийство, който да разрешат. Този път сред купчината студени досиета Ибрахим, Рон, Елизабет и Джойс се спират на името на Бетани Уейтс – млада журналистка, която преди 10 години е обявена за мъртва, след като колата ѝ е прелетяла от високите скали и се е озовала на морското дъно. Но тялото така и не е намерено, а много от аргументите, определящи ситуацията като нещастен инцидент, не звучат убедително. Особено като се има предвид, че Бетани е била на крачка от разкриването на мащабна схема за укриване на данъци и пране на пари.

Разследването е достатъчно опасно и без миналото на Елизабет да се намесва. Но залогът е вдигнат, когато пресметлив убиец заплашва да я удари там, където най-много ще я заболи – по приятелите ѝ. За да се измъкне, тя трябва да пожертва съвестта си, или да го надхитри. И така загадките стават не една, а две.

Следите отвеждат членовете на криминалния клуб в телевизионно студио, където този път те задават неудобните въпроси. Но дори професионалисти като тях осъзнават, че се нуждаят от подкрепление. Намират го в лицето именит журналист, на стар приятел – бивш служител на КГБ, и дори на наркобос, вкаран зад решетките с тяхно съдействие. Когато обаче и двамата заподозрени са открити мъртви, за Ибрахим, Рон, Елизабет и Джойс става ясно, че са целили в грешната мишена. А отговорите на техните въпроси са били по-близо, отколкото са предполагали.

Третата книга на Ричард Озмън – „Куршумът, който не улучи“, изтрива и последните капки съмнение, че успехът на неговата поредица се дължи на звездния му статус на популярен британски журналист. Многомилионните продажби на романите за криминален клуб „Четвъртък“ са резултат от съвършената комбинация между хитро изграден сюжет, впечатляващи персонажи и доза хумор. Формулата се запазва и в третата част, но този път авторът черпи вдъхновение от собствената си биография и от опита си в телевизията. Познанията му дават възможност да изгради отлична сцена, на която да се разиграе поредния заплетен случай.

Както в „Куршумът, който не улучи“, така и в другите две книги, историите са напрегнати и загадъчни, но никога жестоки и зловещи, дори напротив – сред безмълвието на жертвите процъфтяват приятелства и любов. А самият Ричард Озмън често напомня, че човек не избира семейството си, но избира приятелите си, затова създава персонажи като Ибрахим, Рон, Елизабет и Джойс, които читателят обиква и с които е щастлив да прекара своето време. Било то и само на книга.