Блог на СофтПрес

Премиерата на романа „Сърце“ събра стотици сърца

28 октомври 2022 Издателството

Над 200 (по)читатели събра втория роман на Виктория Бешлийска във Vivacom Art Hall в София. Премиерата на „Сърце“ се състоя на 27 октомври и се превърна във вечер, белязана от Словото и силата на Сърцето.

Начало на събитието постави главният редактор на издателство „Софтпрес“ Димитър Риков, който благодари на читателите, че са отворили сърцата си за „Глина“ и „Сърце“. „За повече от двайсет години в издателския бранш съм срещал много автори, но сред тях малцина са тези, които освен автори са и писатели – подчерта той. – Виктория Бешлийска е сред тези малцина и сме изключително щастливи, че е част от семейството на „Софтпрес“.

Самата Виктория Бешлийска не скри вълнението си от срещата с публиката.„Преди няколко години направих съществен, съдбовен избор – да послушам и последвам сърцето си. Избрах писането не само като основно занимание. Избрах го като начин на живот“ – каза тя и сподели вярата си, че писането и четенето са преди всичко начин да докоснем Другото, там, където всички времена са едно пространство, и където се проявява прекрасното.

„В нашия език Друго се римува с Чудо – това е нещо, което открих, докато пишех „Сърце“ – продължи Бешлийска. – Друго и чудо са две думи, които дишат заедно, които имат общ ритъм, затова защото там, където живее нашето Друго – а именно в сърцето, там се случват всичко чудеса. Смятам, че чудесата са деяния на сърцето… Това е и посланието ми към вас тази вечер – да докосвате със сърцето си, да деятелствате със сърцето си. Всичко, което ще получавате обратно към себе си, вярвам, ще бъде любов.“

За силата на сърцето говори и доц. д-р Веселина Вачкова, консултант на романа и специален гост на премиерата. „Когато научим ума си да чувства, а сърцето да мисли, всички пътища водят към просветлението“ – заяви доцент Вачкова и пожела на всички присъстващи да открият за себе си романа „Сърце“.

На сцената излезе и актьорът проф. д-р Пенко Господинов, който прочете откъс от романа. „Единственото, за което съжалявам, е, че се наложи бързо да прочета книгата, и то с цел, а нямах възможността да се потопя в нея като обикновен читател, прекрасна е“ – призна той в разговор преди събитието.

За музикалното оформление на вечерта пък се грижеше пианистът Димитър Горчаков, който с лекота превръщаше думите в хармонична и красива мелодия.

Разбира се, основната част от премиерата бе посветена на стотиците читатели, дошли, за да се срещнат лично с Виктория Бешлийска и да получат автограф. Многобройната публика бе изключително пъстра. Сред присъстващите имаше младежи и възрастни двойки, цели семейства и майки с малки деца, блогъри, телевизионни водещи, популярни личности като проф. Калина Стефанова и шеф Иван Манчев, който изчака повече от два часа, за да получи своя автограф.

Софийската премиера се състоя броени дни след излизането на романа. „Сърце“ постави рекорд по брой предварителни поръчки от сайта на издателство „Софтпрес“ и още през първата седмица оглави класациите за най-продавани книги на големите книжарски вериги и онлайн книжарници. Великолепните първи отзиви за книгата не оставят съмнение, че вторият роман на Бешлийска ще надмине успеха на дебютния „Глина“, чийто тираж до момента е над 70 000 екземпляра.

Премиерата в София бе част от серия срещи с читатели, които Виктория Бешлийска ще проведе през следващите седмици. На 24 ноември „Сърце“ ще гостува в Доходно здание в Русе, на 26 ноември предстои среща с автограф в Пловдив. А 1 и 2 декември са запазени за публиката в Бургас и Варна.Информация за всички събития ще може да бъде открита въвфейсбук страницата на издателство „Софтпрес“ и в личния блог на Виктория Бешлийска „По дирите на думите“.

Снимки: Невена Рикова