Блог на СофтПрес

„Човекът, който два пъти умря“ – вторият роман на Ричард Озмън

24 февруари 2022 Издателството

След феноменалния дебют на Ричард Озмън с романа „Криминален клуб „Четвъртък“, превърнал се в сензация в криминалния жанр с над 1 милион продадени копия за година, авторът се завръща с нова и още по-завладяваща история с „Човекът, който два пъти умря“.

Елизабет, Джойс, Рон и Ибрахим – обитатели на спокойно пенсионерско градче и членове на криминален клуб „Четвъртък“ тъкмо са приключили своето първо истинско разследване. Докато всеки от тях си мисли как не му се връща към студените досиета, се оказва, че няма за какво да се притесняват. Защото пред вратата на Елизабет има оставен плик от човек, когото тя лично е обявила за мъртъв преди много години.

Очевидно призраците наистина съществуват и се връщат, за да възкресят миналото.

Дъглас е ходеща мишена – това е цената, която плащаш, ако си откраднал диаманти от гангстер. В опит да се спаси, той се обръща за помощ към единствената жена, която истински е обичал, и така въвлича нея и приятелите ѝ в опасна игра. Този път Елизабет, Джойс, Ибрахим и Рон са изправени пред безскрупулни мафиоти, които не биха се притеснили да застрелят четирима старци. Но пък четворката отдавна няма какво да губи, а и е свикнала да бъде подценявана.

Когато Дъглас е открит мъртъв, става жизненоважно да вкарат убиеца в затвора и да научат какво се е случило с диамантите. И докато MI6 ги гледат под лупа, а наркокартелът е по петите им, Елизабет, Ибрахим, Рон и Джойс разплитат загадката, която ще ги отведе до отговора. И ще ги спаси.

Интелигентно написан и забавен криминален роман, населен със завладяващи герои, които обогатяват историята при всеки неочакван обрат.

– Kirkus Review

Още по-завладяваща, по-опасна и все така забавна, новата книга на Ричард Озмън надгражда историята от „Криминален клуб „Четвъртък” и с лекота покорява сърцето на читателя. За „Човекът, който два пъти умря“ няма препоръчителна възраст – топла, остроумна, но и напрегната, динамична и мистериозна, това е история, в която всеки може да влезе в ролята на детектив и да сподели удоволствието от разплитането на загадката. В нея авторът продължава темите, които е засегнал в първия си роман, свързани с приятелството, проявите на емпатия и човечност и идеята, че никога не е късно да се впуснеш в ново приключение. Но тук той внася още повече детайли, които разкриват всеки от героите в по-различна светлина и за читателя става още по-лесно да ги обикне. А най-хубавото е, че никой от криминален клуб „Четвъртък“ не е готов да сложи точка на тези вълнуващи срещи. Защото от живота трябва да се гребе с пълни шепи до последен дъх!

Ричард Озмън е популярен британски комедиант, продуцент, автор и водещ на редица телевизионни програми, излъчвани по ITV, Channel 4 и BBC. „Криминален клуб „Четвъртък“ е първият му роман, който се превръща в най-успешния крими дебют в историята и му носи номинации за наградите Edgar и Anthony и приза „Автор на годината“ на Британските литературни награди. Филмовите права за “Криминален клуб “Четвъртък” са закупени от Стивън Спилбърг още преди дебюта на книгата, а докато чакаме лентата да се появи на екран, Ричард Озмън вече работи по третата си книга от поредицата.