Блог на СофтПрес

Снимки от реалността в „Лятото, когато срещнах Джак“

„Искрено се надявам, че това пътешествие с Алисия ви е дос­тавило удоволствие и че историята ще ви накара да ровите в гугъл с дни“ – така завършва благодарствената си бележка в „Лятото, когато срещнах Джак“ авторката Мишел Гейбъл. Ако вече сте прочели романа, вдъхновен от живота на Джон Ф. Кенеди, е много вероятно да потвърдите, че надеждите на Мишел са напълно оправдани. Историята преплита толкова вълнуващи личности, места и теории, че дори да не сте се изкушили да поровите в мрежата, докато четете, със сигурност ви се е искало. На нас също. И го направихме. Ето резултата.

Истинската Алисия Дар

Първият въпрос, който неизменно ще си задавате, докато четете романа, със сигурност ще е свързан с Алисия. Всъщност въпросите ще са много повече от един. Ние започнахме с това как е изглеждала – гугъл пази нейни снимки от различни периоди. Любими са ни две от по-новите, които са далеч от образа й в светските колонки и са публикувани от dnainfo. На първата Алисия язди камила, а на втората кара водни ски.

В минипроучването още по-любопитна ни стана статията на dailypress.com, в която Мишел Гейбъл разказва за предизвикателствата в изграждането на образа на Алисия. „Беше наистина трудно“ – споделя писателката и разкрива, че й е отнело повече от месец само за да определи на каква възраст трябва да е била Дар по времето, когато се запознава с Джак. Трудностите произтичат от непоследователните твърдения на самата Алисия в реалността. Пред някои хора тя казвала, че е от Полша, пред други – че е родена във Виена. Имената й също често се сменяли и нерядко използвала псевдоним. Точно като в книгата. А и за разлика от останалите жени в живота на Джак Кенеди, които са чести герои в многобройните му биографии, името на Алисия се появява само в една от книгите, посветени на американския президент. Затова пък присъства в досиетата на ФБР, които сега са достъпни публично и в които се твърди, че Алисия е получила значителна сума от Робърт Кенеди, за да си мълчи за определена част от своя живот.

Джак и Джаки в списание Life

Всички цитати на заглавия и статии, с които започват главите в „Лятото, когато срещнах Джак“ са напълно реални. „Исках читателят да знае, че нещата, за които разказвам, наистина са се случили“ – споделя Мишел. Една от цитираните публикации буди особен интерес.

… Онова, което наистина беше разстроило Алисия, което я беше сломило, бе статията от четири страници в списание LIFE. Почти всички фотографиите бяха режисирани. Кога в живота си Джак Кенеди би се отдал на сладки приказки насред моравата пред къщата си, облечен със спортно сако и с обувки, по-лъскави и от перлите около врата на Жаклин? Но корицата беше автентична. На нея се виждаше как Жаклин се е хванала за мачтата на яхтата и мускулите на ръката ѝ са се напрегнали. Джак седеше до нея, спокоен и бос, обгърнал коленете си с ръце, докато лодката се накланяше към водата. 

Така Мишел Гейбъл описва историческата статия, която запознава света с Жаклин – жената, която ще се омъжи за Джон Кенеди и ще се превърне в най-обичаната първа дама на Америка, известна на всички просто като „Джаки‘. Снимките на списание Life могат да се разгледат онлайн, вероятно дори сте попадали на някои от тях и преди, но след прочитането на романа със сигурност ще ги погледнете с нови очи.

 

La Dolce Vita

Гледали ли сте „Сладък живот“, знаменития филм на Фелини? Със сигурност ще ви се прииска да го направите или поне да отворите онлайн картата на Рим и да се разходите по прочутата Виа Венето. Защото Мишел Гейбъл описва точно онзи миг от историята на Вечния град, когато той е в центъра на световната култура, а в него се стичат всички американски знаменитости, за да усетят магията на философията за сладък живот, известна просто като la dolce vita. Ето описанието на първия досег на Алисия с Рим:

Всичко, което ѝ бяха разказвали за този златен град на хълма, беше истина. Цветовете, хората, нощните площади, озарени и жужащи от вълнение. Рим беше древен, но изглеждаше жив и млад.(…)Във всеки един момент човек можеше да се натъкне на Ава Гарднър, Ърнест Хемингуей и Джейн Мансфийлд, както и на Кларк Гейбъл и София Лорен.

 

Мерилин Монро и Катрин Хепбърн

Като се започне от многобройните членове на клана Кенеди и се стигне до Елизабет Тейлър, Гари Купър и Мерилин Монро, романът е изпъстрен с имена и случки със знаменитости. Да, тук те играят ролята на второстепенни, дори епизодични герои, но това само ще събуди любопитството ви за още.

Вероятно една от най-скандалните теории в романа е тази за участието на брата на Джак – Бби Кенеди, в смъртта на Мерилин Монро. Може да се изкушите да прочетете повече и за магнетичния Гари Купър, с когото Алисия има връзка, или да изгледате някой от филмите на Катрин Хепбърн, чийто образ в книгата (а и в живота) е един от любимите на екипа на „Софтпрес“. В „Лятото, когато срещнах Джак“ Катрин е една от най-близките приятелки на Алисия, а мненията на героинята й за Холивуд, славата и любовта препращат към истинската историята на актрисата и дългогодишната й връзка с Трейсър Спенси, в която тя е осъдена да е „другата жена“. Почти като Алисия в живота на Джак.

Ако вече сте любопитни, но все още не сте чели „Лятото, когато срещнах Джак“, ще откриете откъс от романа тук.