Блог на СофтПрес

Кой е д-р Томас Бойс и защо да се доверим на съветите му при отглеждането на децата си?

05 септември 2019 Авторите

Някои хора имат тежко детство и въпреки това преуспяват и водят щастлив живот. Други израстват в любящи домове, но страдат от психически и физически затруднения, както и от проблеми със здравето, нетипични за техните братя и сестри. Защо се получава така, обяснява д-р Томас Бойс в своята книга „Детето – орхидея или глухарче“. Кой обаче е д-р Бойс и защо можем да се доверим на написаното от него?

Д-р Томас Бойс е професор по педиатрия и психотерапия в Университета на Калифорния, Сан Франциско. Работил е като помощник-декан по научноизследователската работа в Университета за обществено здраве в Бъркли и като ръководител на катедрата по Развитие на детето в Университета на Британска Колумбия със Ванкувър. Съпредседател е на Програмата за детско и мозъчно развитие на Канадския институт за съвременни изследвания, член е на Изследователската мрежа за токсичен стрес при деца на Фондация JPB, част е от Съвета за деца, младежи и семейства на Националните академии на науките на САЩ и през 2011 г. е избран за член на в Националната медицинска академия.

Изследванията на д-р Бойс са насочени към индивидуалните различия в биологичната чувствителност на децата към социални условия като семейството, училищната среда и общността. Неговата работа, генерирала над 200 научни публикации, показва, че 20% от децата – едно от пет деца („деца орхидеи“) – показват изключителна биологична чувствителност към социалната си среда и носят по-висок риск от заболявания и нарушения в развитието при израстване в неблагоприятни условия и излагане на стрес. Същевременно, когато растат в благоприятни условия, именно тези 20% от децата с най-ниска честота на заболяванията и най-високи постижения. Останалите 80% – четири от всеки пет деца („деца глухарчета“) – могат да процъфтят дори при сравнително неподходящи условия.

Д-р Бойс има и в собствения си живот пример, показен за теорията му – неговата лична история и тази на сестра му. Той е глухарче, тя – орхидеята. Той не се поддава на понякога критичната и нестабилна атмосфера в дома в детските им години и се развива успешно и щастливо. Нейният потенциал обаче е възпрепятстван от физически и психически заболявания. От перспективата на времето ученият вижда, че докато той е бил незначително засегнат от депресията на баща си, честата смяна на дом и социална среда, сестра му изпада в състояние на дълбок страх и безпокойство, от които остава трайно травмирана. Д-р Бойс вярва, че една по-чувствителна и подкрепяща среда би позволила на нейната увереност и талантите ѝ да разцъфтят, така че животът ѝ да се развие в съвсем друга посока.

Наред с личната история на д-р Бойс и неговата сестра орхидея и резултатите от многобройните научни изследвания, проведени от екипа му през годините, на страниците на „Детето – орхидея или глухарче“ ще откриете практични насоки за това как да разпознаете орхидеите и глухарчетата в собствения си дом и как да помогнете на свръхчувствителните деца да развият пълния си потенциал.

Повече за книгата „Детето – орхидея или глухарче“ прочетете тук.