Блог на СофтПрес

Успение Богородично – откъс от „Български празници и обичаи“ от Лилия Старева

15 август 2019 От книгите, Откъс

На 15 август отбелязваме Успение Богородично или Голяма Богородица – един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. В следващия откъс от книгата “Български празници и обичаи“ от Лилия Старева ще научите повече за този важен празник.

Успение Богородично
Имен ден празнуват: Мария, Марияна, Мариела, Марио, Мариус, Маша

Успение Богородично е най-големият от празниците, посветени на Дева Мария (от иврит – „лю-
бима“, „желана“, „твърда“, „постоянна“). Българите го наричат Голяма Богородица или Голяма черква и събират в него древни езически представи за Великата богиня майка на Земята и Божията майка Богородица, носителка на божественото женско начало. Почита се като покровителка на майчинството, като пазителка на семейното огнище. Благословията ѝ е свързана с многолюдна челяд и берекет. Милостта си дава на сиромашки майки. Клетвите ѝ обричат на безплодие.

Как празнуваме

Свършва 15-дневният Богородичен пост. Правят се родови срещи, свързани с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия са: прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица, тиква, мед. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, тъкано платно, месал, кърпа и пари. Хубаво е да се раздадат „богородични пити“ за здраве, осветени в църквата плодове, хляб за „Бог да прости умрелите“. На места се раздават кравайчета за здравето на воловете като на Власовден. Богородица е закрилница на родилките и на бездетните невести. За да се измоли рожба, пред иконата на Богородица се оставят метални мотиви, изобразяващи пеленаче.

Трапезата

Като за голям празник голяма и щедра е трапезата. Курбанът е агне, но може и пиле. Питата е прясна. Редят се още варено жито, царевица, тиква, грозде, диня. Задължително се слага и мед заради почитта към Богородица като покровителка на пчелите.

В края на книгата „Български празници и обичаи“ са поместени рецепти, характерни за различни краища на страната. Те са важна част от традициите на българина и придават ароматен чар на изданието. По-долу ще намерите любима рецепта за варено жито с канела, която можете да изпробвате за празника.

Варено жито с канела

Необходими са: 300 г жито, пудра захар, 1 ч.ч. лимонова кора, ванилова захар, 1 пакетче галета

Накисва се житото в студена вода за около 2 часа. Измива се. Вари се, докато зрънцата се разпукат. Пак се измива и се разстила върху хавлиена кърпа да се подсуши. След това се слага в купа, прибавят се захарта, галетата и настърганата лимонова кора, може и орехи, и се поръсва с  пудра захар.

Целия текст за Успение Богородично прочетете на страниците на „Български празници и обичаи” от Лилия Старева, а в приложението в края на книгата ще откриете още следните рецепти, подходящи за празника: Агнешки курбан, Тиквена торта и Кравайчета.