Блог на СофтПрес

Луиз Пени: „Музиката отключва кътчета в душата ми“

30 май 2019 Мнения

Кристина Димитрова, редакторката на най-новата книга на Луиз Пени – „Светлина в пукнатините“ написа този интересен материал, който ще ви помогне да разберете по-добре света на бележитата канадска авторка.

Луиз Пени неведнъж е подчертавала колко важна е музиката за нейното творчество и как за нея тя е извор на вдъхновение. Авторката на популярната поредица за инспектор Гамаш споделя, че макар да не пише на музикален фон, музиката неизменно съпътства живота и историите й. Тя е част от продължителния творчески процес, когато идеите се зараждат и оформят в съзнанието й, за да се излеят после на хартия.

Музиката се прокрадва навсякъде из текстовете й във вид на детски песни, популярни мелодии, коледни песни и дори грегориански псалми. В „Красива мистерия“, осмата книга от поредицата, тя е възвисена до такава степен, че се е превърнала в почти божествено проявление, способно да извика образа на човек, събитие или усещане. Проявление, което притежава силата да въздейства на онези, които пеят, както и на онези, които слушат. Самата Луиз Пени обяснява ролята на музиката в живота и творчеството си по следния начин:

 

Използвам музиката най-вече за да отключа онези кътчета в душата си, които не бих могла да достигна по друг начин. Свързана е по-скоро с емоциите, отколкото с разума. Музиката и някои конкретни песни предизвикват у мен усещания и чрез тях дори виждам сцени, чувам откъслечни диалози и си представям как биха се чувствали героите – дори текстът на песента да няма нищо общо с действието в книгата, той поражда усещане, което се стремя да уловя. Отчаяние, неотложност, гняв, надежда.

 

Макар и косвено музиката изпълнява важна роля и в деветия роман от поредицата – „Светлина в пукнатините“. Оригиналното заглавие, How the Light Gets In, е заимствано от песента „Химн“ на Ленард Коен, чиито права Коен преди време безвъзмездно отстъпва на авторката. Тогава Пени все още работи по втората книга от поредицата, „Убийствено студена“, но жестът на Коен, който на този етап е изправен пред сериозни финансови затруднения, силно я трогва.
Връзката между заглавието на романа и проникновения стих на Коен е онагледена в една на пръв поглед маловажна и лишена от динамика сцена, когато Гамаш осъзнава лечебната сила на Трите бора. Когато си дава сметка, че селцето предлага място за възстановяване – не само за него, но и за приятелите му.

Навсякъде има пукнатини, споделя Коен в интервю през 90-те, независимо дали става дума за физически предмети, или идеи. Именно несъвършенството обаче води до възраждане и позволява на светлината да премине. Малкото затънтено село Трите бора със сигурност е белязано от пукнатини, но също така притежава и рядката способност да лекува. С подобно послание е пропита музиката на Коен. Това послание стои и в основата на сложната и многопластова история, създадена от брилянтния ум на автор от ранга на Луиз Пени.

Чуйте песента „Химн“ на Ленард Коен: