Блог на СофтПрес

Чудният свят на приказките – книги, които всяко дете трябва да има

23 април 2019 Издателството

Книгите с приказки са първите книги в семейството, но и първите книги в живота. Те са онзи прозорец, през който надничаме във вълшебни светове, попадаме в приключения и получаваме първите си уроци за добро и зло. Обичаме книгите с приказки и всяка година издаваме няколко – от подходящи за най-малките книги, които търпят на дърпане, дъвкане и прегръщане до луксозни издания с богати илюстрации и твърди корици, които остават завинаги. 

В тази статия ще намерите списък с част от любимите ни книги с приказки, които всяко дете трябва да има. 

„Приказки” на Ръдиард Киплинг

Това богато илюстрирано издание събира три от най-веселите и поучителни истории на незабравимия Ръдиард Киплинг. В тях се усеща приключенския дух на английския класик, който повежда децата на незабравимо пътешествие до индийските джунгли, дивите гори и голямата тинесто-глинеста река Лимпопо. Историите за храбрата мангуста, победила две зли кобри, за хитростта на свободолюбивата Котка, която намерила място в дома на човек, и за любопитството на Слончето, което му спечелило дълъг хобот, ще очарова малчуганите и ще ги запознае отрано с творчеството на един от най-знаменитите писатели.

„Приказки” на Оскар Уайлд

Стане ли дума за приказки, никой не пише по-мъдро, трогателно и красиво от Оскар Уайлд. „Нищо, което си струва да бъде научено, не може да бъде преподадено“, казва остроумният поет, писател, драматург и философ в неподражаемия си стил. Верен на себе си, той не преподава, а оставя децата да съпреживеят безценните уроците от неговите истории. В тези издания ще откриете вечните му класики, сред които „Славеят и розата“, „Рибарят и неговата душа“ и „Себелюбивия великан”, а четенето им ще се превърне в споделен миг за цялото семейство.

„Приказки на Шехерезада”

Книга, съпровождала детството на всеки читател. Цял свят познава историите за Аладин и вълшебната лампа, Синдбад Мореплавателя, Али Баба и четиресетте разбойници и още много незабравими герои от приказната съкровищница на Шехерезада. Това пъстро издание отвежда малчуганите в далечни времена и още по-далечни страни, кани ги в пълни със скъпоценности пещери и царски палати, среща ги със страшни духове и вълшебни коне и ги учи на мъдри поуки.

Приказки от цял свят

Световната приказна съкровищница е толкова шарена и богата, колкото и народите, които я пълнят. Запознайте малките читатели с духа и мъдростта на различните култури чрез три специално подбрани издания. В „Африкански приказки” ще откриете пъстра палитра от легенди и приказки – тъжни, смешни, страшни и поучителни, предавани от поколение на поколение в продължение на столетия. „Индийски приказки” събира удивителни легенди и сказания, в които разнообразни герои се справят с всякакви изпитания благодарение на силите на доброто и разума. „Японски приказки” пък пренасят децата в чуден непознат свят, в който причудливи създания се намесват в живота на хората и ги изправят пред трудни и опасни препятствия.

„Приказна съкровищница: Коледни приказки”

Коледа е празникът, който ни събира край украсената елха и изпълва душите и сърцата ни с радост и надежда. Тихата снежна нощ край топлата камина е перфкетното време за приказки, които остават с нас за цял живот. Весели или тъжни, те ни разказват невиждани чудеса и създания – феи, тролове, елфи и джуджета, за животворната сила на обичта и приятелството. В това издание ще откриете някои от вечните зимни класики за силата на добротата, надеждата и състраданието – „Снежната кралица”, „Малката кибритопродавачка”, „Обущарят и джуджетата” и много други.

„Приказна съкровищница: Нови вълшебни приказки” на Любомир Николов

Всяка приказка се изпълва с вълшебство, когато е предадена от сладкодумен разказвач и майстор на словото като Любомир Николов. Даровитит писател и култов преводач на произведенията на гениалния Толкин, той скътава в своите истории магия, чудеса и мъдрост. В тази книга Любомир Николов събира приказки от всички краища на света и обрисува новите приключения на знайни и незнайни герои, принцеси и страшни зверове в далечни земи. Талантът и пленителния му изказ ще омаят с лекота малки и големи читатели.

„Чудни приказки за порастване” от Нели Маргаритова

Нели Маргаритова е авторка на седем книги за деца и любовта ѝ към приказното слово е осезаема в нейните „Чудни приказки за порастване“. Тя тъче поредица истории за градски приключения с щипка тайнство, много смях и поне по едно важно откритие. В центъра на всяка приказка е известен чудак или вълшебно същество, които повеждат малките читатели за ръка, за да им разкрият, че приключенията и най-удивителните вълшебства се раждат из ъглите на всяка улица във всеки град.

Приказките на Диана Петрова

Приказките на Диана Петрова – една от най-талантливите и изкусни съвременни български писателки, са широк прозорец, разтворен пред погледа на детето родителя. Те са едновременно път за спасение, първи житейски уроци и балсам за душата. Поучителните истории в „Мъдри приказки” отвеждат читателите в шарен свят, в който всеки намира своя истина, ново прозрение и много усмивки. „Приказки за цялото семейство” пък е книга за малките вълшебства в живота на всеки от нас – за истинските приятелства и обичта на родителите, за раждането и загубата на любим човек, за съхранените копнежи и дори за игрите – и с топка, и с таблет.