Блог на СофтПрес

5 романа, които препоръчваме за Деня на детската книга

На 2 април – Международния ден на детската книга, ви припомняме 5 детски романа от каталога на „Софтпрес“, които всеки трябва да прочете. Препоръчваме тези книги не само на младите читатели, които тепърва навлизат в света на литературата, а и на всички пораснали деца! През целия април ще намерите тези 5 (и още 20) заглавия с 25% отстъпка в сайта на издателството. Издаваме книги за цялото семейство, защото вярваме, че четенето се предава по наследство. Надникнете в специалната категория „Месец на детската книга“, за да видите какво сме избрали за вас и вашите деца. 

 

  1. „Серафина и черният плащ“ от Робърт Бийти

Дванайсетгодишната Серафина от поредицата на Робърт Бийти е далеч от типичната детска героиня – тя е дребничка за възрастта си, дяволски грациозна и безшумна, с  жълти като кехлибар очи и изключително остри сетива. Живее в подземието на реално съществуващото величественото имение „Билтмор“ в Северна Каролина, а заради ловките си умения има специално отредена роля – тази на  Г.Л.П. или Главен ловец на плъхове.

Освен че е абсолютно пленителна, Фина определено има на какво да научи младите (а и не чак толкова младите) читатели. Детектив по неволя, в желанието си да разплете страховита загадка в „Билтмор“ тя се сблъсква с  редица опасности и предизвикателства, чрез които ще научи много за себе си и заобикалящия я свят.


След изключителната първа книга можете да срещнете Серафина и във втората и третата част от поредицата – „Серафина и магическият жезъл“ и „Серафина и изгубеното сърце“, в които отново се преплитат мистерия, магия и исторически факти.

 

 

 

  1. „Камен и пиратите от 5 г“ от Елена Павлова

Заповядайте на гости на 5 г клас! Елате навреме, за да се запознаете с новия ученик Камен – любопитно и умно дете, което сякаш знае повече, отколкото показва. Появата му в класа дава началото на поредица от приключения, в които съучениците му ще научат много уроци за живота и приятелството. Неуморен спътник на момчетата и момичетата от 5 г е и рошавият Пират – симпатичен джак ръсел териер, собственост на учителя Иванов.

 

Авторката Елена Павлова с лекота пренася чара на класическите детски истории в дигиталната епоха – с телефони в ръце, докато лайкват и си правят снимки, децата от класа опознават света и се развиват като личности и приятели.

 

 

 

 

  1. „Магични мистерии“ от Нийл Патрик Харис

Запознайте се с Картър – най-сръчния и находчив млад фокусник, когото ще срещнете! Изгубил родителите си илюзионисти твърде рано, той отрасва при лукавия си чичо Слай – дребен мошеник, който го научава на всевъзможни трикове. Момчето обаче не иска да живее в свят на лъжи и скиталчество и бяга, за да потърси късмета си.

 

Съдбата – и един много цветен влак – го отвеждат в тихото градче Минерал Фолс. Там Картър за първи път намира приятели в лицето на трима особняци като самия него: Лейла, Тео и Ридли. Както при всеки добър фокус обаче, нещата неочаквано се преобръщат – в града пристига Грандиозния панаир на злия Б. Б. Босо, който крои престъплението на века. Само хлапетата могат да победят злосторниците.

Освен вълнуваща и увлекателна история Нийл Патрик Харис е заложил в книгата си и предизвикателства към читателите и практически обяснения за няколко фокуса.

 

 

  1. „Бухтичка от Джули Мърфи

Уилоудийн Диксън, дъщеря на бивша кралица на красотата, е самопровъзгласила се дебелана, която се чувства повече от добре в собствената си кожа. Наричана галено Бухтичка, Уил е самоуверена, силна и абсолютно безстрашна. Докато хлътва по атлетичния и очарователен Бо. Изненадващо за всички той също си пада по нея. Но вместо на седмото небе от щастие Уил попада в кошмар, разяждана от съмнения. Вбесена от предразсъдъците и в търсене на собствената си увереност, тя се записва в престижен конкурс за красота, спечелен преди години от собствената й майка.

Уил и още няколко необичайни претендентки ще покажат на всички, че заслужават титлата точно толкова, колкото и по-слабите кандидатки. На подиума Уил ще шокира всички – и най-вече себе си.

 

 

 

 

  1. „Забранете тази книга от Алън Грац

Какво бихте направили, ако любимата ви книга изчезне от мястото си на рафта? И то не защото е била заета от някого, а защото е забранена?

Когато в училищната  библиотеката се появяват списъци с „неподходящи за учениците“ книги и броят на забранените заглавия продължава да расте, дори нерешителната четвъртокласничка Ейми Ан Олингер е принудена да действа. Тя основава тайна библиотека на забранените книги – в своето шкафче. Скоро Ейми Ан се изправя не само срещу загрижените възрастни, забранили книгите в библиотеката, а и срещу собствените си грешки и страхове. С подкрепата на приятелите си тя има един-единствен избор – да докаже, че всеки притежава силата да предизвика промяна, дори да е само хлапе.

И още нещо – всички книги, споменати като забранени в романа, действително са подлагани на преразглеждане или забранявани в американските библиотеки през последните трийсет години.