Блог на СофтПрес

Детски книги за българския дух

През тематичния ни „Месец на традициите“, който провеждаме през целия март, се надяваме да спечелим не само сърцата на възрастните, но и тези на децата. Една от мисиите на „Софтпрес” като издателство за цялото семейство е чрез книгите ни да запознаем малките любознателни читатели с българския фолклор, историята, традициите и най-вече духа на родината ни. С тази цел подбрахме няколко специални заглавия, за които вярваме, че могат да го постигнат, и то по интересен и красив начин.

 

1. „История на България в картини” от Васил Горанов и Христина Йотова

 

Националната гордост е изконна част от българския дух. Тя се корени в единението, далновидността и любородната искра, помогнали на предците ни да постигат мощ и величие във времена на съдбоносни изпитания. „История на България в картини” събира в едно великолепните маслени платна на художника Васил Горанов, обрисуващи славното време на ханове, царе и победи, и пламенните слова на авторката Христина Йотова. Луксозното издание разказва истории, които всеки българин знае със сърцето си и държи да предаде на децата си. За да пребъдем като народ.

 

 

 

 

 

2. „Български исторически приказки и легенди” – книга 1 и книга 2 от Любомир Николов

 

Когато историята на страната ни е поднесена като приказка, а не сухо и по учебникарски, децата четат за нея с удоволствие. В двете книги от поредицата „Български исторически приказки и легенди” сладкодумният разказвач Любомир Николов спира писателското си перо на знакови събития, които ще запознаят малчугание с ханове и царе, с битки и победи, със славни времена и горди герои, с мигове на изпитания и на триумф. Както във всички други приказки, и тук, разбира се,, разбира се, има поука и скътана мъдрост за следващото поколение.

 

 

 

 

3. Поредица „Научи и оцвети”

Всеизвестно е, че децата запомнят най-добре чрез игра. Когато любопитната информация е поднесена по забавен начин, малчуганите я усвояват бързо и лесно. Точно с такава цел са създадени книгите от поредицата „Научи и оцвети”. „Български обичаи”, „Български носии” и „Български исторически паметници” са изпълнени с кратки текстове по съответната тема от родния фолклор и история. Образователната част е придружена от модели за оцветяване с пъстри образци, върху които малките читатели могат да упражнят творческите си умения.

 

 

4. „Български пословици и поговорки”

 

 

Изконна част от българския дух е връзката между младото поколение и нашите предци. Един от начините да я съхраним всъщност съпътства ежедневието ни от векове и това са българските пословици и поговорки. Те ни учат на мъдрост и ни разсмиват, но най-вече разкриват типични черти от българския характер. Книгата „Български пословици и поговорки” е насочена специално към деца и ученици. Чрез нея те ще се запознаят с тази самобитна част от родния фолклор, ще научат възможни модели за поведение в проблемни ситуации и ще развият своите езикови знания.

 

 

 

 

 

5. „Левски” от Христина Йотова 

 

 

Националните ни герои са олицетворение на борбения български дух и ние никога не бива да забравяме техните дела. Книгата за всеки български дом „Левски” е посветена на Апостола на свободата и неговия живот. От примера на Дякона децата ще разберат какво е истински патриотизъм – да допринасяш безкористно за благоденствието на народа и Отечеството си. В края на изданието са поместени и някои от най-известните произведения, писани за Левски от майстори като Иван Вазов и Христо Ботев. За улеснение на днешния читател след някои остарели думи в скоби са отбелязани най-близките им до съвременния език значения.