Блог на СофтПрес

Color me happy! (из блога на Джохана Басфорд)

16 юли 2015 От книгите

Огромният интерес и любопитство, с които бяха посрещнати на българския пазар рисувателните книги на Джохана Басфорд, беше приятна изненада. Този пост е превод на публикация в блога на Джохана и дава нейните четири причини да оцветяваме. 

Забравете груповите прегръдки, йогата с кучето и дори плуването с делфини. Johanna2

Ако искате да намалите стреса и да се развеселите, грабвайте моливите и тънкописците и започвайте да оцветявате!
Защо оцветяването влезе под кожата на толкова много възрастни? За мен лично основните причини са четири:

1. Изключване! Днес животът е все по-бърз и дигитален. Прекарваме дните си в скролване и кликане, забили поглед в различни екрани. Понякога е хубаво да се изключиш от мрежата и да си угодиш с някое аналогово занимание, което се случва тук и сега. Има нещо много чаровно и забавно в това да отвориш книга и да я запълниш с цвят.

IMG_34402. Носталгия. Кога за последно седяхте над книга за оцветяване? Предполагам, че при повечето от нас е било в детството. Ах, онези безгрижни дни преди ипотеките и данъците, когато нямахме представа какво е икономиката, нито пък защо състоянието ѝ трябва да ни държи будни нощем. Да надникнеш в рисувателна книга, е като да отвориш врата към минал (по-безгрижен) живот. Дава ти шанс да се забавляваш и да любопитстваш като децата, да си повече като тях. Икономиката може да почака.

3. Творчество. Творенето прави човек щастлив. Помислете си за децата, които правят палатка от одеяла, рисуват или се маскират, те никога не се съмняват в себе си, не изпадат в пристъпи на паника и тревожност. Не, те просто се отдават на заниманието си. На кого му пука, че конят на рисунката прилича повече на хипопотам, отколкото на жребец? Белият лист хартия може да е заплашителен, но контурите на книгата за ColouredSpread2оцветяване са като спасителна мрежа. Дават ни насока и сигурност, за да упражним без страх и нерви своята креативност.

4. Хармония. Всички познаваме блаженото чувство на спокойствие, което ни обзема, когато околният свят изчезне, времето спре, а ние истински се вглъбим в задачата, която сме подхванали. Независимо как ще го наречем, става дума за това да си напълно потопен в относително проста дейност, което ти позволява да се отпуснеш и да намериш особен вид покой. Напомня на вид медитация, струва ми се. Вътрешният ми хипи глас държи да използвам израза „вътрешен мир“, но ще се въздържа.

Така че следващия път, когато светът около вас полудее, заключете вратата, изключете звука на телефона и грабнете спешния комплект за оцветяване!
Забавлявайте се!
Jx

Тайната градина“ и „Омагьосаната гора“ ви очакват. Ако искате да споделите техники, идеи или просто да се похвалите със собствените си рисунки, заповядайте в нашата фейсбук група „Тайната градина на рисувателните книги„. При нас е цветно, шарено и уютно!