Блог на СофтПрес

Любимите празници на авторите на Софтперс

Месец март в издателство „Софтпрес“ е месецът на традициите. Всяко семейство има свои собствени, а новите такива винаги са добре дошли. По този повод попитахме нашето семейство – авторите на “Софтпрес”, кои са любимите им празници. Открихме нещо общо между тях – любовта към празниците за цялото семейство и българското слово, но научихме и няколко лични истории.

Диана Петрова, автор на “Мъдри приказки”

Любимият ми български празник е първи март. Помня от девойка, че на тази дата научавах кое момче ме харесва, защото момчетата се стараеха да ми подарят мартеница. А момчетата рядко подаряват каквото и да било в тийнейджърска възраст.

Извън шегата това е празник, в който си желаем здраве, а с годините разбрах, че по-добро пожелание от това няма. Здравето съдържа живот, любов, благополучие, успех. Така че пожелаят ли ти здраве, все едно ти пожелават целия свят. Точно както белият цвят съдържа всички цветове, а червеният – е цветът на кръвта, който ги задвижва.

Лилия Попова, главен редактор на списание “Жената днес” и съставител на Готварската книга на “Жената днес”

Цветница. По напълно субективни причини – аз съм една от хилядите с имена на цветя, дръвчета и тревички, които празнуват на този ден. Харесва ми, че не е на фиксирана дата, а седмица преди Великден. Не помня някога през пролетта слънцето да е липсвало. Обичам изобилието от нежни и светли пролетни цветя наоколо. Тази неделя за мен е време за молитва и свързване със себе си. Паля свещичка в близката църква и отнасям у дома осветени върбови клонки.    

Христо Раянов, автор на “Ами ако? България на три морета”

Любимият ми български празник от религиозните със сигурност е Коледа. Няма по-хубав празник от времето, когато си със семейството, навън е студено, а теб те топли уютът на дома и любовта на близките. Извън религиозните – 1 април. Имаме нужда от повече смях.  


Румяна Пенева, чийто наръчник за личен стил очакваме скоро

24 май е любимият ми български празник и се вълнувам истински, когато чуя „Върви, народе възродени“. Свързвам го с моето Априловско школо, на което съм горд възпитаник, божурите и манифестациите. Не като лош спомен от социализма, а като израз на българщина.

Люси Рикспуун, съавтор на “Писмо до сестра ми”

Лесен въпрос, а трябваше да се замисля! Измежду православните празници, най-много обичам Цветница. Чакам го с нетърпение и го използвам за извинение да засадя цвете. Иначе ценя високо Деня на славянската писменост. По много причини тя е важна за мен, а и символизира българската култура и духовност.

 

Елена Павлова, автор на “Камен и пиратите от 5 Г”

1-ви март, и не защото беше съвсем наскоро. Този празник дава възможност да бъдеш креативен при избор на подарък в много умерен ценови диапазон, а ако успееш да подбереш правилната мартеница за правилния човек – емоцията е страхотна и от двете страни; нещо, което изчезна от духа на Коледа. Самият празник – краят на зимата и наричане за плодородие! Създава приятна емоция, която няма равна в другите части на годината.

Надежда Йорданова, автор на “Как да избираме козметика”

Денят на народните будители за мен е истинският ден на независимостта. Много преди да се освободи от османско иго геополитически, българският народ е извоювал своето национално самоосъзнаване и идентичност, история, традиции и ценности. Независимостта и освобождението са преки наследници на делото на нашите народни будители. За мен това е най-българският празник.

Николай Митев, автор на “Нашата мечтана сватба”

Сватбите са ми любимия български празник. Нямат патоса на общонационално събитие, но са един от крайъгълните моменти в живота на отделния човек. Без да бъдат кулминация в житието, защото това би било жалко, носят кулминационен емоционален заряд. Сватбата се помни и поради това се превръща в отпечатък за този момент – какви сме били ние, какви и кои са били нашите близки, какво е било времето.

Мария Пеева, съавтор на “Писмо до сестра ми”

Имам два любими празника – Великден и Коледа, защото са празници за семейството. За тях винаги се събира цялото ми семейство и прекарваме безценно време заедно.

Христина Йотова, автор на “Левски”

Денят на българската просвета и на славянската писменост 24-ти май е моят любим празник. Като човек безкрайно обичащ нашата писменост, смятам този ден за особено важен.