Блог на СофтПрес

SCRATCH 3.0 – нови идеи и предизвикателства

19 юли 2017 Любопитно

Десетгодишният юбилей на SCRATCH идва с големи новини. Новата версия на безплатния език за програмиране, разработен от MIT (Масачузетския технологичен институт), ще работи и на мобилни устройства. Това означава, че програмният език ще става все по-лек и гъвкав. Екипът работи по редизайна на характерните за СКРАЧ блокчета, за да ги направи по-малки, хоризонтални и удобни за работа със сензорните екрани на мобилни устройства.

„Създадохме СКРАЧ, за да дадем на хората нови начини, по които да мислят – казва Мич Резник, един от създателите на компютърния език и ръководител на екипа разработчици. – Всеки проект е начин да превърнеш идеите си в реалност. Децата, които работят по тези проекти, учат не само програмиране, но и основни идеи, поставени в значим контекст.“ Пред сайта MindShift Резник подчертава още, че СКРАЧ е не просто система за заучаване на компютърен синтаксис, а и важен инструмент за развитие на креативността и въображението.

Екипът на СКРАЧ използва натрупания през тези десет години опит, но не разчита само на него. Разработчиците активно търсят обратна връзка от учители, възпитатели и образователни специалисти. Основните идеали на SCRATCH се крият във философията на четирите P: projects, passion, peers, play (проекти, страст, приятели, игра). Промените, които предстоят в СКРАЧ 3.0, показват, че екипът цени приноса на учителската общност и ще се опита да разпространи тази философия в училища и школи, които използват СКРАЧ.

Поръчайте Scratch. Програмиране за деца.  Тук ще откриете пълен курс по програмиране с лесни инструкции и забавни игри.