Блог на СофтПрес

Книгата „Български празници и обичаи“ – практичен наръчник за традициите и ключ към древното познание на предците ни

10 април 2019 Издателството

Да познаваме мъдростта на предците ни е богатство, което осмисля празниците и ни носи вътрешен мир. Но кой може да разкрие смисъла на мистичните традиции, които обуславят празничния ни календар и до днес? Знанието се пренася от поколение на поколение, но само частично, а интернет пространството е необятно поле с информация, в която е трудно да се ориентираш. Книгата „Български празници и обичаи“ от Лилия Старева (изд. „Софтпрес“) предлага синтезиран, достъпно обяснен и достоверен източник на знание за най-значимите български ритуали, обредни практики, молитви и символи. Тя е практичен наръчник за всеки ден и всеки дом.

От векове календарните празници са свързани с прераждането на природата, съобразяването с нейните преходи и отношението на човека към тях. Тъй като тяхното начало е поставено в незапомнени времена, в съвременния свят, преминаващ под знака на технологичната революция, е изключително интересно да разберем митичните вярвания на старите българи и как да ги прилагаме.

„Български празници и обичаи“ ще ви преведе през лабиринтите на вековните традиции, ще ви разкаже за светците на християнството, поставени на най-важните дати от стъпките на природата към ново начало, и ще ви припомни откъде идват практиките, които спазваме и до днес.

В книгата ще откриете:

  • Най-важните християнски и народни празници, представени в хронологичен ред;
  • Детайлен поглед към традиционните обреди, ритуали и наричания;
  • Избрани рецепти, подходящи за всяка празнична трапеза.

Какво е съдържанието на празника? Какви са ритуалите и забраните? Как можем да гадаем и да предсказваме за здраве, късмет, брак, любов, челяд, пари и имот?… Как да се ориентираме във времето и какво носи то? Какви знаци ни дава светът около нас за онова, което предстои? Какви са основните обредни вещи, храни и символи? И накрая: какво означава да празнуваме истински? Отговорът на въпросите е част от цялостно докосване, опознаване и разбиране на света на старите българи, на неговата мъдрост, практичност и духовност. Този свят е за нас оставен. И може да се превърне в част от днешния наш живот, за да бъде той по-добър, по-смислен и празничен.

Лилия Старева

Лилия Старева е доктор по философия, литератор, фолклорист и писател. Фолклорът е водещата нишка в творческите й търсения. Работи дълги години като водещ на рубриката „Празничен календар“ по програма „Хоризонт“, а днес е председател на фондация „Детето и фолклора“, чиято мисия е да съхранява и популяризира ценностите на българското наследство. Автор е на два исторически романа, седем енциклопедични издания за българската традиция и множество специализирани сборници.

За книгата:

Страници: 288

Цветни страници

Дата на издаване: 04.04.2019

ISBN: 9786191514748

Размер: 130×195

Тегло: 0.35 кг

Тaзи новина, корица на книгата и други визуални материали можете да свалите от тук.

За допълнителна информация:

Милена Ташева
[email protected]
0878889349