Блог на СофтПрес

Книги, приятели и вино през януари

22 януари 2019 Издателството

Често казваме, че „Софтпрес“ е повече от издателство – ние сме семейство. И това семейство включва не само хората, които всеки ден се срещат край кафемашината в офиса, спорят до безкрай за употребата на някой идиом и има ли запетая в дадено изречение и са способни да изпробват седем нюанса синьо, докато намерят точния цвят за определена корица (#072434).

Нашето семейство е голямо – то приютява и авторите, и преводачите, и рецензентите, и художниците, и бизнес партньорите, и блогърите, и журналистите. Без тях нямаше да ви има вас – читателите, най-важните хора в живота на една книга.

Всяка година в средата на януари събираме тези хора под един покрив – на място с исторически дух и атмосфера, място, където думите и литературата живеят свой живот.

Тази година наш дом стана Before & After – ресторант с дух и история. Изключително интересно място, както с архитектурата си, така и с историята си. Старинна къща, разположена в сърцето на София и строена в стил „Сецесион“. Интериорът, е старателно реставриран, съхранил духа на миналото. Тук е бил домът на известната поетеса Мара Белчева и съвсем естествено е представлявал средище на културния елит на София още в началото на ХХ век.

Елегантната винтидж обстановка се допълваше от нашия специален „Книжен бар“. Защото домът може да е там, където е библиотеката, но тя от своя страна също е дом – дом за приятелите и техните книги. Чуваха се разговори за писане и екстремни спортове, за пътешествия и литература, за дресиране на папагали и отглеждане на деца – точно както е на всяко семейно събиране.

„Една снимка струва колкото хиляда думи“, казват хората. Цялата ни книжна същност се бунтува срещу това твърдение, но благодарение на фотографското око на Невена Рикова можем не само да ви разкажем за тази вълшебна вечер с хора, които уважаваме и обичаме, но и да ви покажем избрани моменти от нея.