Блог на СофтПрес

„Книжарница „Посланията“ – за книгите, които ни подсказват вярната посока

Финалист за литературната награда Carol през 2020 г. в категория Contemporary, „Книжарница „Посланията“ от Катрин Рей е топла и сърдечна история за силата на приятелството и втория шанс! За книгите като убежище и огледало, което ни разкрива кои сме.

Нима книгите не са истинска радост?

Добре дошли в книжарница „Посланията“ – уютно и гостоприемно кътче, в което ще откриете следващата си любима книга. Тя е сбъднатата мечта на нейната собственичка, позната от местните като Мади – изявен библиофил, който вярва, че между страниците на книгите се крият отговорите на всякакви житейски въпроси. Запалила мнозина по четенето и литературата, днес благодарността на нейните клиенти се оглежда в писмата, които стоят гордо закачени на една от стените, и доказват, че книжарница „Посланията“ е не просто място, в което се продават книги, а фабрика за истории и преживявания.

Когато Мади умира, бъдещето на този малък книжен оазис се оказва под въпрос, а съдбата му е поверена в ръцете на нейната племенница, с която не са се виждали от години. Маделин се намира на кръстопът – кариерата ѝ на адвокат и любовният ѝ живот са в застой, а сега е натоварена и със задачата да спаси книжарница, която неочаквано е наследила. Подкрепа в този труден момент намира в лицето на другите две жени, които работят там. Клеър е щастливо омъжена майка на две пораснали деца, която използва четенето на любими класики, за да забрави за момент факта, че семейството ѝ става все по-независимо от нея. А Джанет е нереализирала се художничка, която разпознава в книжарницата убежище от проблемите, които я измъчват – провален брак и близки, които не искат да я виждат. Три жени, три различни истории с пресечна точка книжарница „Посланията“ – единственото място, което би могло да им помогне да изберат вярната посока и да ги убеди, че понякога съдбата подарява и втори шанс.

Катрин Рей вярва, че „онова, което четем, прониква в нас и ни променя”. Това я вдъхновява да разкаже за три жени, които поглеждат назад към миналото и напред към бъдещето, за да успеят да приемат настоящето.

„Книжарница „Посланията“ напомня, че всеки човек е като книга и колкото повече се зачиташ между редовете, толкова по-добре опознаваш неговата история. Роман за смисъла и богатството на истинското приятелство, за женската подкрепа и солидарност, за прошката и разкаянието като първа стъпка към едно ново начало. С проницателност и емпатия авторката рисува пъстър портрет на персонажи, в които мнозина биха се припознали, и коментира сложните и деликатни взаимоотношения между хората – връзката между деца и родители, между двама съпрузи, между приятели и довереници. Така Катрин Рей затвърждава убеждението на собствената си героиня – независимо през каква житейска криза преминаваш, книгите винаги ще ти отвърнат с разбиране и съвет.

За автора:

Катрин Рей е награждавана авторка на бестселъри, влюбена в книгите от дете. Пише както художествена, така и документална литература и сътрудничи на различни списания и блогове. Завършила е Северозападния университет в САЩ и в момента е писател на пълен работен ден. Живее в околността на Чикаго, Илинойс, със съпруга си и трите си деца.