Блог на СофтПрес

Луксозно издание събира историята на спортните герои на нацията

23 септември 2020 Издателството

289 български призьори, милиони български сърца, които туптят с триумфалното звучене на химна. 1 книга, която пази спомена за вчера и вдъхновява за утрешния ден.

 

„България на Олимп“ е събрала националното спортно богатство като послание и завещание за бъдещите поколения. Във времето тази книга няма да позволи на великите моменти на България в най-големия състезателен форум да минат покрай нас!“ – СТЕФКА КОСТАДИНОВА, председател на Българския олимпийски комитет

 

„България на Олимп“ е единствено по рода си, луксозно издание. Библия на родния спорт, събрала всички герои и триумфи от славната ни олимпийска история. С нея почитаме и благодарим на онези ярки личности, които са вдигали нацията на крака и до днес славят името на страната ни.

400 страници предават десетилетия история, разказват за отличниците в 19 олимпийски дисциплини, в които родните спортисти са покорили спортния Олимп и са донесли 52 златни, 88 сребърни и 82 бронзови медала на България. Заедно изминаваме пътя до отличията на всички наши олимпийски призьори, четем историите на шампионите, богато илюстрирани с непубликувани досега фотоси, статистики и инфографики. И имаме уникалната възможност да надникнем зад кулисите с ексклузивен достъп до куриозни, весели, неизвестни и странни случки, за които споделят спортните герои на България.

Имената на тримата автори на книгата, в която е попаднал всеки един от олимпийските медалисти на страната ни, са гаранция за успеха на изданието. Владимир Памуков, написал в съавторство абсолютния бестселър с вече 70-хиляден тираж само у нас „Христо Стоичков. Историята“, популярният журналист енциклопедист Тодор Шабански  и доайенът на спортните ни фотографи Бончук Андонов ни представят спортната слава на нацията в „България на Олимп“.

Луксозното издание ще се промотира със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ на 29 септември от 12 часа, когато се очаква да присъстват над 200 родни призьори от олимпийските игри и представители на повече от 40 медии. Сред гостите ще са спортни герои на нацията от летните игри Токио 1964, носителите на олимпийски отличия във волейбола и баскетбола, футболните величия от Мексико-68, звезди от 3 ансамбъла по художествена гимнастика, както и медалисти от зимни олимпиади.

Домакини на голямото спортно събитието са издателство „Софтпрес“ и Фондация „Български спорт“, а партито ще се състои на открито в  „Стрийт лаундж“, бившите тенис кортове на хотелския комплекс „Маринела“. Гласът на „Дарик“ Ивелин Райчев ще води церемонията, а победителката от втория сезон на MasterChef – Севда Димитрова, ще се погрижи да има приятни кулинарни изненади за гостите.

Авторският екип, издателство „Софтпрес“ и Фондация „Български спорт“ ще предостави безвъзмездно представителни екземпляри на олимпийските ни федерации, БОК, медиите, призьорите и други институции, свързани с родния спорт. На книжния пазар ще бъде пуснат ограничен тираж за ценители, като 10 процента от приходите от продадените екземпляри ще бъдат дарени на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.