Блог на СофтПрес

Коя е Мария Монтесори, създателката на метода МОНТЕСОРИ?

13 юни 2019 Авторите

Мария Монтесори е италиански лекар, педагог и иноватор. Известна е с образователния си метод, който се основава на естествения начина, по който учат децата. Някои от най-успелите творци са учили по нейния метод – създателят на Wikipedia Джими Уелс, основателят на Amazon Джеф Безос, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, писателят Габриел Гарсия Маркес и други.

Мария Монтесори е родена на 31 август 1870 г. в провинциалния град Киаравале, Италия. Баща й е финансов мениджър в държавно предприятие. Майка й, отгледана в семейство, ценящо високо образованието, е запален читател – нещо необичайно за италианките по онова време. Същата жажда за знания се заражда и в младата Мария и тя се потапя в много области на науката, преди да създаде образователния метод, който носи нейното име.

Мария е блестяща ученичка. Уверена и амбициозна, тя отказва да бъде ограничавана от традиционните очаквания за жените. На 13-годишна възраст влиза в технически институт за момчета, за да се подготви за кариера в инженерството.

След време обаче променя решението си и избира да стане лекар. При първото си кандидатстване за медицинската програма на Римския университет е отхвърлена, но това не я спира. Взема допълнителни курсове и след много положени усилия успява да премине успешно изпитите, което отваря вратата малко по-широко за жените след нея.

Ранната медицинска практика на Мария се фокусира върху психиатрията. По-късно тя проявява интерес към образованието, посещава занятия по педагогика и се потапя в образователната теория. Проучванията й я карат да наблюдава и да поставя под въпрос традиционните методи за обучение на деца с интелектуални и умствени увреждания.

Възможност да подобри тези методи се появява през 1900 г., когато е назначена за директор на нов институт за обучение на учители за деца със специални нужди. Мария подхожда научно към задачата, внимателно наблюдава и експериментира, за да открие кои методи на преподаване са най-добри. Много от децата напредват неочаквано бързо и програмата е обявена за успешна.

През 1907 г. Мария поема предизвикателството да открие целодневен център за деца – първия в страната. Първоначално децата са немирни, но скоро проявяват голям интерес към занимателните материали, които Мария проектира. Използвайки научни методи за наблюдение и опита, придобит от предишната й работа, Мария създава в класната стая среда, която насърчава естественото желание на децата да учат и им дава свобода да избират предмета на учене.

Децата в програмите на Мария се справят отлично, като проявяват концентрация, внимание и самодисциплина. Методът „Монтесори“ започва да привлича вниманието на видни педагози, журналисти и обществени личности. Не след дълго училища „Монтесори“ са открити в цяла Западна Европа и се разпространяват по целия свят, включително в САЩ.

До края на живота си Мария Монтесори се посвещава на напредъка в образованието. Изнася лекции, пише статии и книги и разработва програма за подготовка на учители. Благодарение на нейните усилията и тези на последователите й образованието по метода „Монтесори“ е прието в цял свят и до днес.

Новата ни поредица по метода МОНТЕСОРИ „Учене чрез правене“ можете да откриете тук.