Блог на СофтПрес

„Парижкият апартамент” – романтичното бягство, от което толкова се нуждаем през февруари

20 февруари 2019 Книга на месеца

Първите месеци на годината могат да бъдат много тягостни и скучни. Обикновени ги прекарваме в депресиращи житейски равносметки или трескаво очакване на пролетта, която се надяваме да ни спаси с по-вълнуващи и шарени моменти.

Читателите обаче имат магическата способност да се пренасят в светове, които им вдъхват надежда и радост, без да чакат. Точно такова преживяване търсим и ние този февруари, когато отгръщаме за пореден път едно от любимите заглавия в каталога ни – „Парижкият апартамент”.

Романът на Мишел Гейбъл е вдъхновен от истинската история на жилище, изоставено в началото на нацистката окупация и останало недокоснато в продължение на десетилетия. Преплитането на реалност и фантазия не приключва дотук – една от сюжетните линии в романа ни връща назад във времето, в епохата на велики имена като Виктор Юго и Марсел Пруст. Междувременно другата ни запознава със съвременна героиня, която може да оцени всички скрити в парижкия апартамент съкровища.

От всяко чекмедже на тази забележителна находка изскачат визитки на най-емблематичните личности на XX век, от всеки ъгъл – тайните на някогашните му обитатели. Под пластовете паяжини, в застоялия въздух с дъх на стар парфюм експертката от „Сотбис” Ейприл Воут открива великолепен портрет от един от майсторите на бел епок, Джовани Болдини, и дневниците, написани от жената, изобразена на картината му – известната куртизанка Март дьо Флориан. Нейните признания от миналото докосват дълбоко Ейприл и ѝ помагат да си проправи път към едно по-добро бъдеще.

Видно е защо любителите на изкуството и историята биха се насладили на „Парижкият апартамент”. Романът обаче предлага нещо още по-ценно на читателите с романтични сърца – бягство. Бягство, подобно на това на Ейприл, която се опитва да забрави неверния си съпруг и купищата си проблеми, като се потопи в нечие чуждо минало. Бягство от сивотата на ежедневието в една от най-прелестните дестинации на всички времена – Града на светлините и безбройните му вълшебства. Бягство от неудовлетворяващата връзка в лицето на шармантния и остроумен френски адвокат Люк Телбо. Бягство от затормозяващата работа в една ера на красота и творчество. Бягство от от тъгата и самотата, което ни преобразява в по-изящна и щастлива версия на нас самите.

А защо не и бягство от постоянните мечти за пътешествия и приключения към осъществяването им в реалността?

Може и да ви се струва, че една книга не е равносилна на билет до Париж, но Мишел Гейбъл и нейната пленителна творба ще ви опровергаят. По френски – изискано, деликатно и с много любов.