Блог на СофтПрес

5 урока за бизнеса, които можем да научим от биографията на Стив Джобс

24 януари 2019 Любопитно, От книгите

Стив Джобс е може би  най-влиятелният и креативен предприемач на XXI век.  Официалната му биография с автор Уолтър Айзъксън, написана с пълното му съдействие, се отличава с бруталната си откровеност и безценния поглед към бизнес подхода му и разработването на иновативните му продукти. Мнозина млади предприемачи признават, че книгата им е оказала огромно влияние и им е задала посока, в която да развиват организацията си. Сайтът Code Like a Girl извлича пет от най-ценните насоки на създателя на Apple за успешен бизнес, които споделяме с вас с надеждата да послужат като мотивация и вдъхновение за собствения ви успех.

 

1. Отнасяйте се с уважение и ентусиазъм към продукта си

 

Стив Джобс е напълно обсебен от всеки аспект на производството и популяризирането на продуктите си – дизайна, функционалността, технологията, цената и маркетинга. В книгата на Уолтър Айзъксън той е описан като човек, който така се вторачва в детайлите, че стига дотам да полага двойно повече усилия да усъвършенства онези части от творенията си, които не са видими за потребителя, например чиповете и процесорите. При това не става дума за тяхната функционалност, а за начина, по който изглеждат! Джобс е маниак по отношение на дизайна им, за който държи да е красив и елегантен.

За съжаление, в съвременните предприемачески среди цари философията, че да доставиш услугата или продукта е по-важно от качеството на въпросната услуга или продукт. Истината е, че първата стъпка към успеха се измерва с времето и вниманието, което отделяте на качеството. Гордейте се с плодовете на труда си – ако сами се отнасяте подобаващо към тях, ще получите същото отношение и от потребителите.

 

2. Не е необходимо да сте безупречни

Стив Джобс е далеч от перфектното. Често изпада в гневни пристъпи, плаче по време на срещи, отнася се грубо с хората (меко казано) и се къпе само веднъж в седмицата. Допуска грешки и пренебрегва дъщеря си Лиза – решение, за което често съжалява. Никой от тези факти обаче не може да заличи имиджа му на иноватор, нито пък обезсмисля огромния му принос за технологичния напредък на нашето време. 

Социалните предприемачи често са подложени на натиск от страна на обществеността – те трябва да се държат по определен начин, да пасват на образа на праведния лидер, на способния, безгрешен бизнесмен, който същевременно е мил, състрадателен и с високи морални принципи. Истината обаче е, че прекаленият светец и Богу не е драг. Ще си направите огромна услуга, ако си простите недостатъците на характера – които, между другото, не са ничия друга грижа – и се съсредоточите върху постиженията си на работното място. Както можем да научим от живота и кариерата на Стив Джобс, накрая те остават за поколенията.

 

3. Научете правилата на играта

Каквото и да ви се случва, никога не трябва да забравяте, че сте отговорни за предприятие и неговото благоденствие зависи изцяло от вас. Според Стив Джобс помага да гледате на себе си като на въплъщение на бизнеса си. Инвестирайте необходимото време в крайната цел – да се наложите на пазара, да предлагате страхотна услуга, да упражнявате контрол над качеството и да надзиравате грижливо финансите си.

Запитайте се колко трудна е играта, в която участвате, и открийте правилните треньори, мениджъри и членове на отбора, за да преуспеете в нея. Както казва самият Джобс: „Първокласните играчи обичат да играят с други първокласни играчи”.

 

4. Работете с най-добрите

Стив Джобс харчи 100 000 долара само за дизайна на логото на своята компания NeXT. През 1997 г., когато излиза рекламата му „Мисли различно”, той приема убеждаването на Робин Уилямс да я озвучава като лична мисия и прави всичко по силите си, за да я осъществи. Светът му е черно-бял – в него човек е или „идиот”, или „гений”. Джобс проявява изключителна взискателност относно кадрите, които наема в екипа си. В своята биография той съвсем основателно твърди, че гениите привличат други гении.

Поуката тук е съвсем ясна – винаги се стремете да работите с най-добрите, за да бъдете най-добрите. Ако трябва, положете допълнителни усилия, за да откриете най-способните и талантливи специалисти, защото вашата фирма и екипът ви го заслужават.

 

5. Здравето ви е от съществено значение!

Стив Джобс прекарва по-голямата част от живота си като веган, превръща повечето си срещи в дълги разходки и отделя щедро количество време за духовни търсения в Химачал Прадеш, Индия. Той ни дава пример как да намерим занимание извън работата, което да осмисля съществуването ни и да ни облагодетелства както емоционално и психически, така и физически. Въпросната дейност се оказва особено полезна в ситуациите, когато неприятностите започнат да валят отгоре ни и се нуждаем от чадър, за да се предпазим от стреса и прекомерния негативизъм.

Няма значение дали ще се спрете на йога, кросфит, спорт, танци, медитация или каквото друго ви е на сърце. Важното е да превърнете физическите упражнения в навик, който да поддържате поне четири дни в седмицата, защото той ще ви се отплати многократно тогава, когато най-много се нуждаете.