Блог на СофтПрес

„8 перфектни убийства“ от А до Я

14 август 2020 Издателството

Един списък от брилянтно замислени убийства в литературата се превръща в наръчник за престъпления в реалността. Ако сте сред феновете на криминалните романи, „8 перфектни убийства“ е задължителен, не само заради препратките към някои от най-емблематичните автори в жанра. Тук ви разкриваме още факти за трилъра и неговия автор Питър Суонсън, подредени от А до Я.

 

Автор на шест романа, носител на New England Society Book Award и финалист на CWA Ian Fleming Steel Dagger, Питър Суонсън е бивш учител, барман и книжар, който днес се радва на работата, която винаги му е била мечта – да е писател.

 

Богатите енциклопедични знания за криминалните романи, които Суонсън демонстира в „8 перфектни убийства“, се дължат именно на някогашната му работа в книжарница и дългогодишната любов към четенето.

 

Времето на Суинсън е разделено на две – писане и ходене. „Аз съм писател на пълно работно време – обяснява той. – Прекарвам половината ден в писане, а другата половина в дълги разходки.“

 

Гениалната идея, от която се ражда най-новият му роман, му хрумва по време на разходка в гората. „Какво клише, нали?“ – възкликва Питър.

Двойна застраховка“ на Джеймс М. Кейн е един от осемте романа, вдъхновили „8 перфектни убийства“. През 1944 г. по книгата е заснет филм, номиниран в 7 категории за наградите „Оскар“.


Единственият герой в романа, базиран на реална личност, е основният персонаж – книжарят Малкълм Кършоу, а негов прототип е самият Суонсън. Или поне неговото детство, в което книгите играят първостепенна роля. „Подобно на Малкълм бях хлапе, обсебено от четенето“ – признава авторът.

 

Животът на Малкълм прилича на този на Суонсън и по друг важен участник в него освен книгите – котката домашен любимец. Сигурни сме обаче, че тази на автора се появила в дома му по много по-обичаен начин от котарака на неговия герой.

 

Заслугата „Осем перфектни убийства“ да проговори на български е на Богдан Русев, който се превърна в първия запален фен на романа у нас. „Книгата е страхотна“ – написа той при приключване на превода, – много ми хареса!“

 

Интересуват ме хората, които са в сивата зона между престъпниците и не-престъпниците, между убийците и не-убийците, и това как човек минава от едната група към другата“ – казва Суонсън за избора на теми в своите книги.

 

Класиката „Азбучни убийства“  на Агата Кристи се превръща в основа за първото разследвано убийство в книгата, но в сюжета се споменават и няколко други заглавия на легендарната Кристи – включително „Десет малки негърчета“, който днес е със сменено заглавие, и е любимият роман на героя Малкълм.

Любимо занимание в свободното време на Суонсън (освен четенето, разбира се) са филмите. Той признава, че е истински киноман. Сред топ заглавията в личната му класация се нареждат „Дамата изчезва“ на Хичкок и „Джаки Браун“ на Тарантино.

 

Непознати във влака“ от Патриша Хайсмит е на 5 място в списъка с осемте убийства, но е личният фаворит на Малкълм за находчив сюжет.

 

Осми в списъка пък е най-новият роман от всички споменати –Тайната история“ на Дона Тарт, който е пример за „обърнат“ криминален сюжет: читателят разбира кой е убитият много преди да разбере защо.

 

Предумишлено убийство“ (1931 г.) от Антъни Бъркли Кокс е една от споменатите в романа книги, които не са издавани на български език. Ето как я описва главният герой: „Книгата по същество е реферат на тема как да отровите жена си, без да ви хванат“.

 

„Ребека“ на Дафни дьо Морие е заглавието, което Суонсън посочва, когато го питат за книга, променила живота му.

Списъците с класации на различни теми не са запазени само за Малкълм, Суонсън има няколко подобни публикации в различни медии – като „Топ 10 на трилърите за писатели“ в Strand Mag и „Топ 10 на книгите с разказвач убиец“ в Independent.

Тайната на „Ред Хауз“  е един от криминалните романи в списъка, който със сигурност ще привлече вниманието ви, ако никога не сте го чували, защото е написан от автора на „Мечо Пух“ – А. А. Милн.

Удавниците“ от Джон Д. Макдоналд е вторият от осемте романа, който не е издаван у нас, и един от тези, по които убиецът не успява да извърши убийство. Или поне не до финала на книгата…

 

Феновете на Суонсън знаят, че основната движеща сила в книгите му са героите, а Малкълм Кършоу е образ, който ще остане с вас задълго. „Малкълм е интроверт, човек, който просто иска да се плъзга през живота без конфликти и без силни вълнения… – обяснява авторът. – Но в него има и много тъмнина.“

 

Хората лъжат – в това вярва Малкълм: Никога не научаваме цялата истина – от никого. Когато се запознаваме с друг човек, още преди да бъдат изречени първите думи, в отношенията ни вече има лъжи и полуистини – твърди той. – Дрехите, които носим, скриват истината за тялото ни, но освен това ни представят пред света такива, каквито ни се иска да бъ­дем. Те са изфабрикувани – буквално и преносно.“

 

Цитатите, които си струва да си запишете от този роман, не са един или два. Но любими на екипа на „Софтпрес“ са следните изречения: „Книгите са машина на времето. Всички истински читатели знаят това. Но книгите не просто те връщат във времето, когато са написани; те могат да те върнат към пре­дишни версии на собствената ти личност“.

Четенето е единственият начин да станеш добър писател според Питър Суонсън. И упорството в писането. „Просто продължавайте – съветва той бъдещите си колеги. –  Напишете книга, която бихте прочели. И четете непрекъснато – това е много важно.“

 

Шеговито-прекрасният свят на Роалд Дал е причината самият Суонсън да пожелае да стане писател. След като прочита „Чарли и шоколадовата фабрика“ той съчинява няколко вдъхновени от книгата поеми и оттогава на практика не спира да пише, въпреки че се заема с романи, едва след като прехвърля трийсет.

 

Щастливците, които вече са прочели „Осем перфектни убийства“, знаят защо, ако главите в романа бяха озаглавени, а не просто номерирани, предпоследната би се казвала „И нищо друго освен истината“. Истината – цялата истина, излиза наяве на самия финал.

 

Ърнест Хемингуей казва: „Няма по-верен приятел от книгата“. Това важи с пълна сила, както за автора, така и за главния герой в „8 перфектни убийства“. И е една от причините читателите да се влюбят в персонажа, въпреки че имат много основателни причини да го мразят.

 

Юли – месецът, в който беше българската премиера на романа, на пръв поглед е време за четене на леки летни книги, но вярваме, че ще се съгласите – горещите дни са особено подходящи за смразяващи четива.

 

Ясно е, че вече с нетърпение чакаме следващия роман на Питър Суонсън. Но за да разсеем съмненията – въпреки че в Амазон „8 перфектни убийства“ излиза с надпис „Малкълм Кършоу I”, книгата не е част от поредица и продължение няма да има.