Блог на СофтПрес

Ревю от читател: Луиз Пени, инспектор Гамаш и годишните времена

21 юли 2015 Мнения

Мнението на читателите ни е изключително важно за нас. Краткото ревю на Зина Трифонова за „Убийствено студена“ е публикувано във фейсбук групата „Какво четеш…„. Препечатваме го тук с разрешението на автора.


убийството на художникаЧудесен криминален роман, но не само.
Когато се запознах с авторката, в първата й книга Убийството на художника, реших че твърде бегло е разказана историята на главния герой – главен инспектор
Гамаш. Оказа се, че историята на инспектора е разпиляна в книгите на Луиз Пени – като истинска мозайка, и читателят се запознава с нея едва след като е придобил впечатление за инспектора и го е заобичал.

Впечатлена съм от стила на авторката, изключително лек и ненатоварващ, а същевременно много дълбок и красив. Някак неусетно читателят става част от обществото в Трите бора, усеща природата около себе си и най-голямото му желание е да се потопи в тишината, спокойствието и дружелюбната атмосфера. Любопитно е, че авторката разказва историите си на фона на различни годишни времена. „Убийството на художника“ разкрива пищната природа на есента. Трите бора са в топлите краски на отиващото си лято. И сякаш самото заглавие, свързано с картини, навява богатството на багрите на есента.

убийствено студенаУбийствено студена разказва за събития около Коледните празненства и отново има препратка между заглавието на романа и сезона, който е описан. Трите бора са сковани от мраз и лед. Снегът се сипе като чудесен фон на събитията. Студът, сковал душите на няколко от героите, е съвсем в унисон с минусовите температури. Както и настроението на главния инспектор, който носи в душата си съмнения за изборите, които му се е налагало да направи. Всъщност книгата ми беше като разхлаждащ повей в тежката жега. А кориците и на „Убийството на художника“ и на „Убийствено студена“ са изцяло в съответствие с настроението на автора, пък и с настроението на читателя.

Препоръчвам с чаша ароматен чай! ПП И чакам следващата книга на Луиз Пени, тя пък е за пролетта в Трите Бора, защото събитията в нея са свързани с Великден. Пожелавам си да излезе на български език по Коледа, за да почувствам по-рано повея на пролетта….