Блог на СофтПрес

Минало и настояще се срещат в изгубен шедьовър в „Онова лято“ на Лорън Уилиг

09 юни 2015 Предстоящо

onova liatoРаботата по една книга винаги води до научаването на нови неща. „Онова лято“ на Лорън Уилиг е интересен роман, който ще пренесе читателите си в епохата на прарафаелитите… но кои са те?

Подобно на Джулия, една от героините на романа, нашето търсене започна в Уикипедия.

Чували ли сте за  Уилям Холман Хънт, Джон Миле и Данте Габриел Росети? Това са основателите на Прерафаелитското братство – група от английски художници, поети и критици от средата на XIX век, обединени от увлечението си по естетиката на Средновековието и по художниците, творили преди епохата на Рафаело Санти (оттук и популярното название на групата – „прарафаелити“).

Прерафаелитите се стремят стилът им да се доближава до детайлните и сложни, наситени с цвят композиции на италианските майстори от XV век; на фламандските художници и на Рафаело и Ботичели, въпреки че самите те отричат този факт.
Прерафаелитизмът е считан за първото авангардно течение в изкуството, защото открито застава срещу влиянието на сър Джошуа Рейнолдс, основател на Кралската академия на изкуствата. В същото време авангардността им е отричана от изследователите на изобразителното изкуство, тъй като те продължават средновековните принципи на историческата и религиозна живопис и подражание и имитация на природата. Според изкуствоведа Михаил Алпатов идеята на прерафаелитите за сливане на всички видове изкуство допринася да се наложи схващането за книгата като художествено единство на текст, шрифт и илюстрация.

Преди Първата световна война Бирмингамският музей разполага с богата колекция от прерафаелитски творби. Един от честите посетители на музея по това време е младият Дж.Р.Р. Толкин, който по-късно ще напише „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“, повлиян от същите митологични сцени, вдъхновили прерафаелитите.

Любопитен факт е, че Андрю Лойд Уебър, легендарният създател на мюзикли като „Котките“, „Исус Христос суперзвезда“, „Евита“ и др., е голям почитател на творбите на прерафаелитите. През 2003 година над 300 предмета от колекцията му са изложени в Кралската академия в Лондон. Обществото по дебати (Oxford Union Society) в Оксфорд пък – прочуто с това, че от него са започнали кариерата си многобройни британски и международни политици и публични лица като Уилям Гладстоун, сър Уинстън Чърчил и Кристофър Хичънс – помещава библиотеката си в сграда с прерафаелитски стенописи, която е любима спирка за туристите в града.

Разгледайте и галерията с някои от любимите ни образци на изкуството на прерафаелитите: