Блог на СофтПрес

Последен в мрака: Героите

В МРАКА е риалити шоу, което тества границите на човешката издръжливост. Дванайсет мъже и жени, жадуващи за приключение, пари или слава, са изпратени в изолиран планински район и изправени пред предизвикателства, които надхвърлят представите им за приемливо. Докато участниците се състезават, светът извън предаването е разтърсен от гибелна катастрофа и неусетно реалност и риалити се размиват…

posleden 3d

Провокативният дебютен роман на Александра Олива „Последен в мрака” ни предизвиква да си дадем сметка как медиите променят начина, по който възприемаме света, и колко лесно се поддаваме на манипулациите им. Правата за издаване на книгата са закупени „на зелено” от 26 издателства в цял свят. За да се подготви за написването й, младата авторка се впуска в тежък курс по оцеляване в пустинята, където не разполага с почти никакви припаси и я обучават първокласни експерти.

ТЕ ТЪРСЕХА ПРИКЛЮЧЕНИЕ.
ПОЛУЧИХА КОШМАР.

 

Зверчето – Зу
Блондинката, която обича животните. Прилежната ученичка. Схватливата мацка с непринуден смях. Пътувала е много. Преди няколко месеца е преминала курс по планинско ориентиране.

Следотърсача
Мълчалив, опитен, атлетичен. Следотърсача е толкова стабилен, толкова силен, с толкова много познания, че победата сякаш му е вързана в кърпа.

Заклинателя
Изглежда достатъчно нормален, но персонажът, който му е отреден (от продуцентите на предаването), е скритият коз. Дяволиите му ще бъдат използвани като пълнеж при нужда, а и ще подлагат на изпитание търпението на останалите участници.

12728949_974041372664149_3726899045470081607_nСервитьорката
Знае, че няма шансове да спечели състезанието, но така или иначе не участва заради победата. Целта ѝ е да направи впечатление – на продуцентите, на зрителите, на когото и да е. В момента работи на пълен работен ден в ресторант за тапас, но когато е била на шест, се е снимала в реклама за бонбони. Затова смята, че преди всичко е актриса, след това – модел, и чак накрая – сервитьорка. Вярва, че с участието в това шоу звездата ѝ ще изгрее.

Ел Ранчеро
Нахлупил е каубойска шапка, която изглежда толкова износена, че напълно подхожда на грубоватото му лице с набола брада. Завързал е жълто-черна кърпа за глава на врата си като истински каубой, готов да я придърпа върху носа и устата си, за да ги предпази, ако се извие пясъчна буря. Петнистият му кон от породата aпалуза е на хиляди километри оттук, но въпреки това на петите на кожените му ботуши лъщят шпори. Там са само защото стоят добре на екран – получил ги е като подарък от продуцента на терен…

black-and-white-1853980_960_720Авиатора
Продуцентите са поискали военен, който е класика в жанра, и са го получили в лицето на този участник. Русата му коса е подстригана първи номер и проблясва под следобедните лъчи, погледът му е пронизващ, синеок, а волевата брадичка – вечно вирната напред. Авиатора носи дънки и тениска с дълъг ръкав, но върви, сякаш е в униформа.

Дърводелката
Азиатката в кафеникав работен панталон и синя карирана риза е по-трудна за характеризиране. Косата ѝ е дълга и права, прибрана в обикновена катраненочерна конска опашка. Гримирана е само защото хората от екипа са я принудили. Очната линия още повече издължава дръпнатите ѝ очи, а розовият блясък подчертава устните ѝ. Дърводелка е и уменията в работата с дърво ѝ дават увереност.

tent-548022_960_720Банкера
Фигурира сред участниците просто за пълнеж. Професията му сама по себе си ще е причина зрителите да го намразят и да се надяват да не спечели, защото смятат, че не заслужава парите, няма нужда от тях и присъствието му в това предаване е поредното доказателство за безграничната алчност, типична за хората от неговия бранш. Той е измамник, паразит и безскрупулен обирджия.
Опитен катерач е.

Черния доктор
Закръглен чернокож мъж на средна възраст, брадата му е оформена като катинарче; интелигентен, способен и внимателен, винаги готов да помогне. Лекар е, специалността му е рентгенология.

make-fire-1853855_960_720Колежанина
Mрази дивата природа… Записа се за участие в предаването, след като изгуби бас с най-бързото момиче от випуска. Колежанина не очакваше да го изберат, прие предложението просто защото не можа да измисли по- добро занимание, с което да запълни лятната ваканция между втори и трети курс. Когато раз¬бра, че снимките ще започнат в средата на август и ще му се наложи да изпусне един семестър, вече бе подписал договора.

Инженера
Висок и слаб, очилат млад американец от китайски произход. Инженера никога не е правил нищо прибързано в живота си, като се изключат няколко щури нощи в колежа, когато щедрата употреба на алкохол му е помогнала да изневери на благоразумието си. Затова е тук – след дълго обмисляне стигна до извода, че трябва да си създава ситуации, които изискват спонтанност. Дошъл е, за да се научи.

knife-828096__340Биоложката
Учителката, която преподава биология на седмокласници в малко държавно училище, е възможно най-безобидният вариант на лесбийка: женствена, с красиви форми и дискретно отношение към сексуалността. Има дълга и къдрава тъмна коса, меката ѝ кожа е с приятен бронзов тен, често ходи на работа с рокля и винаги е умерено гримирана. Ако хетеросексуален мъж си я представи с друга жена, навярно би си пожелал да е между тях двете.

Водещия
Tрийсет и осем годишна второразредна знаменитост с надежди да възроди кариерата си, или поне да изплати дълговете, които е натрупал от хазарт. Мъжът има ненатрапчиво приятна външност, косата и очите му са кафяви. Няколко известни блогъри описват носа му като римски, а Водещия се преструва, че разбира какво означава това.

Mraka_670x250

Книгата е номинирана за Goodreads Choice Awards 2016.

„Последен в мрака” с лекота преплита две от маниите на съвременното общество – опасността от глобална катастрофа и фалшивия драматизъм на риалити телевизията – в безстрашна история за човешката психика под стрес. Това е изпипан, провокиращ размисли дебют. – Джъстин Кронин, автор на „Проходът”

Неизличим от съзнанието, хитро замислен и увлекателно написан роман за всеки, който някога си е казвал, че риалити телевизията вещае края на света. – Карън Джой Фаулър, автор на „Напълно изгубили себе си